In the spotlights: balletdanseres en pilatesdocent Patricia Velasquez

Patricia Velasquez (rechts) tijdens een barre-les. Fotograaf:  Sjoerd Derine.

Patricia Velasquez (rechts) tijdens een barre-les. Fotograaf: Sjoerd Derine.

IN THE SPOTLIGHTS | De energieke Patricia Velasquez (42) geeft pilateslessen en barre workouts in Utrecht. Na een carrière als balletdanseres in Mexico, volgde ze haar geliefde in 2004 naar Nederland. Sinds 2015 geeft ze leiding aan Studio Patricia en helpt ze volwassenen om weer fit en blessurevrij door het leven te gaan. Bij Patricia staat de thee altijd klaar en cliënten worden aan het eind van de les verwend met een tennisbal-rugmassage. Haar lessen zitten dan ook gegarandeerd vol! Wil je meer weten over deze hartverwarmende docente? Lees dan snel verder!

Hoe oud was jij toen jij jouw eerste danspassen deed? Waar was je? Wat deed je?

Ik was 7 jaar oud toen ik met balletles begon. Ik woonde toen in Mexico Stad met mijn ouders, broer en zus. Mijn zus was 11 jaar oud en zat al op balletles. Telkens als zij na de les thuis kwam pakte ze een stoel (als barre) en leerde zij mij alles wat zij die dag geleerd had. Ik kan me een middag herinneren dat ik buiten aan het spelen was met mijn vriendjes, maar zodra mijn zus eraan kwam rende ik naar huis, omdat ik wist dat ik mijn privéles zou krijgen. Ik vond het zo leuk om te dansen! Toen mijn moeder dit zag besloot ze dat ik ook op balletles mocht. 

Als je geen dansdocent zou zijn geworden, welk vakgebied zou je dan hebben gekozen? 

Ik vond het altijd heerlijk om te dansen, maar ik was er nooit zo geïnteresseerd in om een dansdocent of choreograaf te zijn. Ik heb twee jaar gedanst bij het National Ballet in Mexico. Toch vond ik dat ik daarnaast iets moest studeren. Omdat ik goed was in wiskunde studeerde ik accountancy aan de universiteit daar, na mijn eerste jaar in het corps de ballet. Ik vind boekhouding nog steeds leuk om te doen en deze kennis komt mij nu in Nederland als studio-eigenaar nog steeds goed van pas! 

Na mijn afstuderen danste ik als freelancer in Mexico. Toen werd mij een baan aangeboden als balletdocent bij een balletschool en ontdekte ik dat ik lesgeven erg leuk vind! Veel leuker zelfs dan cijfers kraken. Dus vanaf mijn 20ste levensjaar werkte ik regelmatig als dansdocent bij verschillende studio’s. 

Kan jij rondkomen van jouw beroep als dansdocent? Of heb je er nog een baan naast?

Toen ik danste bij het National Ballet in Mexico verdiende ik genoeg om rond te komen als danser. Later, toen ik als freelancer ging dansen, besefte ik dat ik in een bubbel had geleefd. Ons loon was toen afhankelijk van de kaartverkoop. Dat was net genoeg salaris om de spitzen te kopen die ik nodig had om op te treden. Ik heb mij toen bij laten scholen en ben part-time als pilatesdocent gaan werken. Dat waren lange dagen. Ik danste van 8.00 tot 14.00 uur en gaf les van 15.00 tot 21.00 uur. Ook op zaterdagen! 

Sinds 2015 heb ik mijn eigen studio in Utrecht: Studio Patricia. Hier geef ik pilateslessen en barre workouts. Als studio-eigenaar kan ik goed rondkomen. De huur van de studio wordt gedekt door de verhuur van de studio wanneer er geen lessen plaatsvinden. Een losse groepsles kost bovendien €15,- (voor de reformerlessen vraag ik zelfs €19,-). Door deze tarieven kunnen ik en mijn docententeam lesgeven aan kleine groepen en persoonlijke aandacht en kwaliteit waarborgen. Naast de groepslessen geef ik ook veel privélessen.

Optreden van Patricia Velasquez in Club Grip & Slip

Waarom ben je pilatesdocent geworden? Wat inspireert je aan deze methode?

In 2003, na een periode van blessures, heb ik besloten om pilatesdocent te worden. Sindsdien dans en beweeg ik heel anders! Als danser besefte ik al dat bepaalde delen van mijn lichaam heel sterk waren, maar andere spiergroepen juist slecht ontwikkeld waren. Dankzij pilates ben ik al jaren blessurevrij en heb ik kunnen dansen tot ik 40 werd en besloot met ‘pensioen’ te gaan. Dit komt doordat je met pilates de dieper gelegen spieren goed traint. Omdat bij pilates de focus ligt op het isoleren van spiergroepen is het als docent makkelijk te zien waar het hapert en kan ik gerichter feedback geven en iemand beter helpen sterker te worden. 

Wat is het meest inspirerende moment dat je afgelopen jaar met jouw leerlingen hebt meegemaakt?

Ik geniet er het meest van wanneer ik mijn leerlingen zie groeien en zie hoe hun lichaamsbewustzijn zich ontwikkelt. Ik heb veel cliënten die aanvankelijk maar één keer in de week naar de les kwamen, maar nu drie keer in de week (of zelfs vaker!) komen. De meesten kwamen via de fysiotherapeut bij mij terecht met blessures en pijn, maar na een paar maanden zijn ze van hun klachten af. Ze voelen zich merkbaar fitter en vrolijker na de les en daardoor blijven ze terugkomen. Kijk, en daar word ik nu vrolijk van! 

Wat is jouw grootste 'blooper' van afgelopen jaar? Wat doe je voortaan anders?

Afgelopen jaar had ik zelf een knieblessure. Toch besloot ik voor mijn zoon David van 5 jaar en zijn basisschoolklas een dansworkshop te geven. We deden tijdens deze les ook ‘Ninja jumps’. In mijn enthousiasme vergat ik echter mijn blessure. Na de derde sprong viel ik op de grond en kon ik niet meer opstaan. Maar als je aan die kinderen vraagt wat het leukste onderdeel van de les was… dan zeggen ze allemaal de Ninja sprong! 

Welke muzieknummers gebruik jij graag in jouw lessen? 

Voor mijn barre workouts gebruik ik muziek uit de jaren ‘80. Dat vinden mijn cliënten (veelal vrouwen van tussen de 40 en 60 jaar) echt fantastisch! Tijdens mijn pilateslessen gebruik ik muziek uit films. Verder houd ik van de CD Chambao of muziek van artiest Gotan Project. Tijdens mijn balletlessen gebruik ik pianomuziek. Mijn favoriete CD met klassieke balletmuziek is Pas de Basque van Josu M. Gallastegui

Klik op de links en beluister de muziek op Spotify!

Hoe zorg jij ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen als pilatesdocent?

Ik volg ieder jaar bijscholing! Ik geef al sinds 2003 pilateslessen, maar de laatste jaren ben ik mij aan het bijscholen in de STOTT-Pilates methode uit Canada. Ik geef al matlessen en reformer, maar wil ook heel graag high intensity lessen aan kunnen bieden. Daarom ben ik momenteel bezig met de TRX training en de Pilates Suspension Method, die ik wil combineren met de Halo training van STOTT Pilates. Daarnaast ben ik sinds dit jaar ook distributeur van STOTT Pilates props en studiematerialen. 


Dansdocent in the spotlights

Dansdocent ben je omdat het je passie is, maar wat meer respect en erkenning zou ook fijn zijn toch? Daarom interviewen wij maandelijks twee leden van Dansdocent.nu om hen in de schijnwerpers te zetten en de aandacht te geven die zij verdienen. We vragen hen waarom ze dansdocent zijn geworden, hoe ze het ervaren en wat ze nog zouden willen meemaken. Ben jij lid van dansdocent.nu en wil jij ook in de schijnwerpers staan? Neem dan contact op!

DSC08535.png

Jacqueline de Kuijper

Danswetenschapper Jacqueline de Kuijper is de oprichter en hoofdredacteur van Dansdocent.nu. Ze studeerde danswetenschappen aan Mills College in Californië. Daar kwam ze in aanraking met progressieve theorieën over educatie. Naast het aansturen van de andere redacteuren, is ze verantwoordelijk voor de artikelen ‘Dansdocent in the spotlights’.