Boekhouding: 21% ellende en 55 minuten verspilling

Fotograaf: Emily Morter

Fotograaf: Emily Morter

YOUNG DANCE PROFESSIONAL | Als dansdocent heeft redacteur Rimke Saan haar eigen onderneming. Ze besluit deze zomer een boekhouder te nemen om haar meer zekerheid te geven. Dit ging niet allemaal zoals gepland. Moet ze nu wel of niet 21% btw rekenen? En hoe zou het nu ook alweer met die vrijstelling voor kunstonderwijs? Ze belde met de belastingtelefoon en zocht uit hoe het nu ook alweer zit. Twijfel jij ook of je het wel goed doet? Lees dan snel verder! 

Toch maar een boekhouder

Maandagochtend. Bijna september. Na een vakantie van zo’n 2,5 maand is het einde toch echt in zicht. Of eigenlijk het begin. Het is nog fris als ik op de fiets stap. Mijn wekker ging vanochtend om 7.00. Dat was na zo’n lange vakantie even een dingetje. Maar ik heb goede moed. Ik heb in de vakantie namelijk besloten een boekhouder te ‘nemen’. Buiten het feit dat ‘het hebben van een boekhouder’ ontzettend professioneel klinkt, leek het me ook buitengewoon nodig.

Ik ben inmiddels een jaar eigenaar van mijn eigen onderneming ‘Rimke Saan’. Afgelopen jaar gaf ik eigenlijk alleen danslessen aan jongeren onder de 21. Ik kon overal naar toe met mijn gratis studenten OV-jaarkaart. Geen reiskosten voor mij. Dat maakte het doen van belastingaangifte vrij simpel. Tot ik voor de vakantie een dansles gaf aan volwassenen, waarover ik een btw tarief van 21% moest rekenen. Als voorproefje voor komend seizoen. 

Tijdens de aangifte van het tweede kwartaal dansten de getallen voor mijn ogen. Hoewel ik me niet erg intelligent voel als ik niets van alle getallen en regels snap, weet ik heus beter. Ik hoef dit ook helemaal niet alleen te doen. Ik schakel hulp in. Ik neem een boekhouder.

Ik wist vanochtend niet wat ik aan moest trekken. Kan ik daar op mijn gympies binnen lopen? Zou ik gaan voor business chique? Of juist lekker oversized en casual? De laatste optie trok ik aan. Inclusief gympies. Ik besefte me ook wel dat ik die boekhouder gewoon betaal. Ze zullen me vast niet afwijzen als ik daar in een vreemde outfit op kom dagen. Toch wil ik daar aankomen alsof ik weet wat ik doe. 

Na twintig minuten fietsen, vijf minuten verdwalen en nog eens vijf minuten fietsen, kom ik aan voor het gebouw waar mijn boekhouder zou moeten zitten. Er is een grote deur, maar nergens een logo. Ik raak nu al in paniek. Wat nou als ik op het verkeerde adres sta? Zal je net zien. Gelukkig zie ik een tiental bellen met namen ernaast, waaronder de boekhouder die ik zoek. 

Ik word binnengelaten in een geweldig mooi gebouw. Ouderwets en chique tegelijk. Ik schaam me voor de volgestouwde rugzak die ik mee heb genomen. Ik ga straks een dansles volgen en die kleding moest toch ergens in. Ik word naar een kamertje geleid en krijg een kopje Nespresso koffie. Ha! denk ik, die heb ik thuis ook. Dan begint mijn intake gesprek. 

21 % ellende

Eigenlijk verloopt het gesprek prima. Ik krijg uitgelegd hoe alles werkt en krijg alvast wat tips mee. Ik moet bijvoorbeeld zo veel mogelijk van mijn kosten als ‘bedrijfskosten’ opgeven: een deel van mijn energierekening thuis, mijn danskleding, kaartjes voor dansvoorstellingen en zelfs een klein stukje van de huur van mijn appartement. Ik gebruik namelijk één van mijn kamers als heus kantoor. Hiermee is mijn winst aan het eind van het jaar lager en hoef ik minder belasting af te dragen. Ik ben meteen enthousiast en opgelucht. Dit is waarom ik een boekhouder wilde. Iemand die me kan helpen met het doen van aangifte en iemand die op de hoogte is van alle regels. Scheelt mij een hoop stress en onzekerheid. 

Dan nemen we een kijkje in mijn eerder verstuurde facturen. Zo één waar ik een dansles aan kinderen als ‘vrijgesteld’ van btw heb gefactureerd. “Dat moet je voortaan anders doen”, zegt de man tegenover me. “Jij factureert niet aan de klant direct, maar aan een dansschool. Daarom geldt die vrijstelling niet voor jou.” Ik heb het over de vrijstelling waarbij kunstonderwijs, waaronder dansles, is vrijgesteld van btw. 

Ik ben even uit het veld geslagen. Heb ik al die tijd verkeerde facturen gestuurd? Hoe doe ik dit volgend jaar? Moet ik over elke dansles 21% gaan afstaan? Na mijn gesprek krijg de contactgegevens van mijn echte boekhouder toegestuurd over de e-mail. Meteen stuur ik hem een mail over deze vrijstelling. De man die mijn intake-gesprek deed, maakte vast gewoon een foutje. Die weet niet hoe het zit. Een paar minuten later krijg ik van mijn boekhouder mail terug. “Ja dat klopt, Rimke. Jij moet over élke les aan jongeren onder de 21 jaar, 21% BTW afstaan.” 

Ik kan het niet geloven. Ik heb nooit iemand hierover gehoord! In paniek zoek ik het internet af, bericht ik wat collega’s en bel ik zelfs een van mijn werkgevers. Ben ik dan echt de enige die dit weet? Ik ga die 21% nooit van een dansschool over mijn salaris heen verdienen. Ik krijg al, gelukkig, best een groot bedrag! Ik baal ontzettend. Daar gaat mijn mooie maandsalaris. Hoppa, 21% zo in de zakken van de overheid.

55 minuten verspilling

Ik besluit dat ik het hier niet mee eens ben. Mijn werkgever tipt me om de belastingtelefoon te bellen. Heel benieuwd wat ze te zeggen hebben. Ik bel op en word doorverbonden naar de afdeling wet- en regelgeving. “Heeft u twintig minuutjes?” Ik ben allang blij dat de wachtrij geen uur is en blijf geduldig aan de lijn. Twintig minuten. Dertig. Veertig. Vijftig. Na vijfenvijftig minuten wordt er opgenomen. Ik schrik ervan. 

De mevrouw aan de andere kant van de lijn luistert geduldig naar mijn verhaal. Vervolgens geeft ze het vaagste antwoord dat ik ooit heb gehoord. Het kan blijkbaar in sommige situaties zo zijn dat ik 21% moet afstaan, maar in sommige ook niet. Het heeft iets te maken met of ik uitbetaald krijg als ik er niet ben. En iets met de hoeveelheid leerlingen. Maar ze wil niet zeggen wat waarbij hoort, want ze is niet aansprakelijk. Met andere woorden. Vijfenvijftig minuten tijd verspild. 

De volgende dag heb ik nieuwe moed. Ik moet en zal de waarheid achterhalen. Ik bel nog een keer vastberaden de belastingtelefoon en word weer doorverbonden. “De wachtrij is…”. Ik had in dit geval best twee uur willen wachten.  “1 seconde.” YES!!! denk ik, mijn eerste overwinning. Ik krijg een vrolijke man aan de telefoon. Ik leg mijn hele verhaal nog een keer uit. Van de boekhouder, mijn collega’s, werkgever én van de vrouw van gisteren. Ik klaag dat ik het allemaal maar onduidelijk vind. Waar zijn die regels dan allemaal te vinden??? De meneer kon er wel om lachen. Hij was heel duidelijk. “Pak even de site van de belastingdienst erbij, dan laat ik het je zien.” 

Hij vertelt me waar ik moet klikken. Eerst op het ‘btw’. Daarna ‘Vrijstellingen van btw’. Dan ‘onderwijs’ en als laatste op ‘kunstonderwijs. Na deze kliks kom ik uit op de pagina die ik al jaren heb gebruikt. De pagina waarin staat dat kunstonderwijs - en dus dansles! - is vrijgesteld van btw. 

“Maar,” stamel ik, “wat nou als ik als zelfstandige een dansschool factureer. Dan geldt dit toch niet? Dat is tenminste wat mijn boekhouder mij nu heeft verteld. En hoe moet ik dit aan mijn boekhouder bewijzen?” Gelukkig was de man zeker van zijn zaak. “Jawel hoor, dan ook! Die lessen aan jongeren zijn voor jou gewoon lekker vrijgesteld. Die boekhouder van jou moet de belastingtelefoon eens bellen als hij jou niet gelooft”. 

Screenshot van de website van de Belastingdienst.

Screenshot van de website van de Belastingdienst.

Vreugdedansjes

Opgelucht stuur ik mijn boekhouder een e-mail. Met argumentatie, website en quotes van de meneer die ik net had gesproken en al. 

 • De danslessen die ik geef aan jongeren onder de 21 zijn vrijgesteld van btw. Zelfs als ik als zelfstandige factureer aan een dansschool en niet aan de klant direct. 

 • Belasting heffen moet wél bij leerlingen boven de 21 jaar. 

Ik voeg er nog even aan toe dat ik zijn deskundigheid absoluut niet in twijfel wil trekken (wat overigens ook echt zo is). Ik wil het gewoon goed doen. En een normaal maandsalaris blijven verdienen. Dat ook. Ik voel me behoorlijk schuldig dat het eerste contact wat we hebben, meteen over zo’n gedoe moet gaan. 

Vijf minuten later krijg ik een e-mail terug waarin staat dat ik gelijk had. YES! Na twee vreugdedansjes door de kamer lees ik verder. Ze hadden een besluit ontvangen van de belastingdienst, waarin stond dat de staatssecretaris het eens was met de vrijstelling. Geen idee wat dat allemaal betekent, maar ik weet wél dat ik lekker mijn dansdocenten salarisje in mijn zak mag houden! Toch een goed idee, zo’n boekhouder. 

Heb jij ook vragen rondom btw-heffing? Of juist tips? Laat het Rimke weten! Schrijf een opmerking hieronder.

Vuistregels btw-tarieven

 • Onderwijs in muziek, dans, drama, beeldende vorming en circustechnieken aan personen jonger dan 21 jaar is vrijgesteld van btw.

 • Onderwijs in muziek, dans, drama, beeldende vorming en circustechnieken aan personen jonger ouder dan 21 jaar valt onder het 21% btw-tarief. 

 • Heb je gemengde groepen qua leeftijd, bijvoorbeeld zowel 18-jarigen als 25-jarigen in één groep? Hanteer dan het btw-tarief dat past bij de oudste cursist van de groep. Dit om eventuele discussie met de belastingdienst te voorkomen en om één lijn te trekken in je boekhouding.

 • Streetdance lijkt een ‘grijs gebied’ want dit is natuurlijk een dansles, maar wordt ook gezien als actieve sportbeoefening (9% btw). Echter geeft de Belastingdienst sinds kort middels een ‘Let op!’ aan dat deze les ook onder dansonderwijs valt en aan personen jonger dan 21 jaar vrijgesteld is van btw. 

 • Zumba, aerobics en beweegprogramma’s voor mensen met Parkinson, reuma of MS vallen onder het 9% btw-tarief.

 • Geef je les aan een wedstrijd/selectie-groep die meedoet aan wedstrijden? Dan wordt dit wegens het wedstrijdelement gezien als actieve sportbeoefening. Deze lessen vallen dus onder het 9% btw-tarief.

 • Geef jij lessen aan doelgroepen die in de verschillende btw-tarieven vallen en heb je dus meerdere btw-tarieven op je (maandelijkse) factuur staan? Laat dan duidelijk zien welk tarief bij welke les hoort.

 • Over het totaalbedrag van je factuur moet je btw heffen. Dit betekent dat je ook btw moet heffen over de reiskosten die je vermeld op je factuur. In de regel hanteer je hiervoor het hoogst vermelde btw-tarief. Heb je dus één les met een 21% btw-tarief op je factuur staan en voor de rest lessen die vrijgesteld zijn van btw? Dan moet je alsnog 21% btw heffen over je reiskosten.

  • Reken je jouw reiskosten als gereden kilometers? Dan hef je eenvoudig het hoogst vermelde btw-tarief over je leskosten + reiskosten, oftewel, jouw subtotaal.

  • Geef jij de kosten van het openbaar vervoer op als reiskosten? Dan is het even opletten… Op treinkaartjes zit namelijk al een btw-tarief van 9%. Daarom moet je op jouw factuur de reiskosten vermelden van je treinkaartjes minus deze 9% btw. Over deze onbelaste reiskosten hef je vervolgens jouw hoogste btw-tarief. Klinkt ingewikkeld? Job Verberne van ZZPdaily legt het uitgebreid voor je uit!

 • Bekijk bij vragen of twijfel altijd eerst de website van De Belastingdienst. Laat je niet misleiden door de honderden blogs en artikelen met tegenstrijdige informatie. Kun je het antwoord niet vinden op de website van De Belastingdienst? Bel dan gratis met de Belastingtelefoon (0800-0543).

Wij danken dansdocent Amber Droog voor het opstellen van deze vuistregels.


YOUNG DANCE PROFESSIONAL

Hoera! Je bent afgestudeerd als dansdocent. En nu? In de rubriek ‘Young Dance Professional’ lees je alles over de perikelen van een jonge dansdocent. Wat komt ze tegen in het werkveld? Is ze daarop voorbereid door de opleiding? Wat zijn de successen? En de uitdagingen? Onze redacteur deelt haar ervaringen en nodigt je uit om mee te denken en je eigen ervaringen te delen. Je staat er niet alleen voor!

DP2_6702DanielleCorbijn_1.png

Rimke Saan

Rimke Saan is redacteur Young Dance Professional. Ze is recent afgestudeerd aan de opleiding Docent Dans bij ArtEZ in Arnhem. Zij geeft all-round lessen op verschillende dansscholen aan verschillende doelgroepen. Verder werkt Rimke als dansdocent op de middelbare school en doet zij vaak projecten in het basisonderwijs. Als beginnend dansdocent schrijft ze voor Dansdocent.nu persoonlijke verhalen over de perikelen van jonge dansdocenten.