Boekhouding: 21% ellende en 55 minuten verspilling

Fotograaf:  Emily Morter

Fotograaf: Emily Morter

YOUNG DANCE PROFESSIONAL | Als dansdocent heeft redacteur Rimke Saan haar eigen onderneming. Ze besluit deze zomer een boekhouder te nemen om haar meer zekerheid te geven. Dit ging niet allemaal zoals gepland. Moet ze nu wel of niet 21% btw rekenen? En hoe zou het nu ook alweer met die vrijstelling voor kunstonderwijs? Ze belde met de belastingtelefoon en zocht uit hoe het nu ook alweer zit. Twijfel jij ook of je het wel goed doet? Lees dan snel verder! 

Toch maar een boekhouder

Maandagochtend. Bijna september. Na een vakantie van zo’n 2,5 maand is het einde toch echt in zicht. Of eigenlijk het begin. Het is nog fris als ik op de fiets stap. Mijn wekker ging vanochtend om 7.00. Dat was na zo’n lange vakantie even een dingetje. Maar ik heb goede moed. Ik heb in de vakantie namelijk besloten een boekhouder te ‘nemen’. Buiten het feit dat ‘het hebben van een boekhouder’ ontzettend professioneel klinkt, leek het me ook buitengewoon nodig.

Ik ben inmiddels een jaar eigenaar van mijn eigen onderneming ‘Rimke Saan’. Afgelopen jaar gaf ik eigenlijk alleen danslessen aan jongeren onder de 21. Ik kon overal naar toe met mijn gratis studenten OV-jaarkaart. Geen reiskosten voor mij. Dat maakte het doen van belastingaangifte vrij simpel. Tot ik voor de vakantie een dansles gaf aan volwassenen, waarover ik een btw tarief van 21% moest rekenen. Als voorproefje voor komend seizoen. 

Tijdens de aangifte van het tweede kwartaal dansten de getallen voor mijn ogen. Hoewel ik me niet erg intelligent voel als ik niets van alle getallen en regels snap, weet ik heus beter. Ik hoef dit ook helemaal niet alleen te doen. Ik schakel hulp in. Ik neem een boekhouder.

Ik wist vanochtend niet wat ik aan moest trekken. Kan ik daar op mijn gympies binnen lopen? Zou ik gaan voor business chique? Of juist lekker oversized en casual? De laatste optie trok ik aan. Inclusief gympies. Ik besefte me ook wel dat ik die boekhouder gewoon betaal. Ze zullen me vast niet afwijzen als ik daar in een vreemde outfit op kom dagen. Toch wil ik daar aankomen alsof ik weet wat ik doe. 

Na twintig minuten fietsen, vijf minuten verdwalen en nog eens vijf minuten fietsen, kom ik aan voor het gebouw waar mijn boekhouder zou moeten zitten. Er is een grote deur, maar nergens een logo. Ik raak nu al in paniek. Wat nou als ik op het verkeerde adres sta? Zal je net zien. Gelukkig zie ik een tiental bellen met namen ernaast, waaronder de boekhouder die ik zoek. 

Ik word binnengelaten in een geweldig mooi gebouw. Ouderwets en chique tegelijk. Ik schaam me voor de volgestouwde rugzak die ik mee heb genomen. Ik ga straks een dansles volgen en die kleding moest toch ergens in. Ik word naar een kamertje geleid en krijg een kopje Nespresso koffie. Ha! denk ik, die heb ik thuis ook. Dan begint mijn intake gesprek. 

Wil je verder lezen? Log dan in om toegang te krijgen tot de rest van dit artikel!


YOUNG DANCE PROFESSIONAL

Hoera! Je bent afgestudeerd als dansdocent. En nu? In de rubriek ‘Young Dance Professional’ lees je alles over de perikelen van een jonge dansdocent. Wat komt ze tegen in het werkveld? Is ze daarop voorbereid door de opleiding? Wat zijn de successen? En de uitdagingen? Onze redacteur deelt haar ervaringen en nodigt je uit om mee te denken en je eigen ervaringen te delen. Je staat er niet alleen voor!

DP2_6702DanielleCorbijn_1.png

Rimke Saan

Rimke Saan is redacteur Young Dance Professional. Ze is recent afgestudeerd aan de opleiding Docent Dans bij ArtEZ in Arnhem. Zij geeft all-round lessen op verschillende dansscholen aan verschillende doelgroepen. Verder werkt Rimke als dansdocent op de middelbare school en doet zij vaak projecten in het basisonderwijs. Als beginnend dansdocent schrijft ze voor Dansdocent.nu persoonlijke verhalen over de perikelen van jonge dansdocenten.