Sollicitatietip 1: Maak een portretfoto voor alle (online) communicatie

Portretfoto van Jacqueline de Kuijper in 2013. Fotograaf: Kurt Loeffler

Portretfoto van Jacqueline de Kuijper in 2013. Fotograaf: Kurt Loeffler

SOLLICITATIETIPS VOOR DANSDOCENTEN | Wat voor profielfoto heb jij? Ben jij goed herkenbaar met je gezicht in beeld? Of sta je überhaupt niet op jouw profielfoto? Met een professionele profielfoto op sociale media laat je aan anderen zien dat jij representatief bent, jouw carrière serieus neemt en daarin durft te investeren. Dit vergroot jouw kansen bij toekomstige werkgevers. Lees in dit artikel tips & tricks voor de mooiste foto én waar je die dient te gebruiken. Let op: dat is op meer plekken dat je denkt! 

Zou jij contact zoeken met jezelf?

Een professionele profielfoto op sociale media zoals Facebook en LinkedIn laat aan anderen zien dat jij representatief bent, jouw carrière serieus neemt en daarin durft te investeren. Een goede eerste indruk is belangrijk, want potentiële werkgevers of klanten zijn eerder geneigd je te benaderen als je herkenbaar in beeld bent en vriendelijk lacht. 

Mensen doen namelijk zaken met mensen. Maak daarom ook je zakelijke communicatie persoonlijk, zo tipt acquisitiecoach Jan Boon via de Kamer van Koophandel. Het minimale wat je kunt doen is een mooie foto van jezelf op jouw website of social media profielen plaatsen! 

Helaas staat niet iedereen stil bij het belang van professionele foto’s. Dat zorgt voor allerhande grappige, maar ongepaste, profielfoto’s. Je kent ze wel: de pixelige foto, de smartphone selfie, het vakantiekiekje met de kinderen, een dronken festivalfoto, de sexy ‘bodyshot’, de toen-ik-nog-een-kind-was foto, of het bedrijfslogo. Dat lijkt onschuldig, maar het kan je imago flink schaden! 

Stel je voor: een potentiële opdrachtgever krijgt van iemand jouw naam door en typt die in op Google. Jouw persoonlijke Facebook en LinkedIn profielen worden dan bovenaan de lijst getoond, samen met enkele foto’s van jou. Typ maar eens je eigen naam in en kijk welke websites en foto’s dan boven komen drijven. Welke indruk laat jij achter? 

Zou jij contact zoeken met jezelf als jij op zoek bent naar een dansdocent? 

Headshots & Bodyshots

Als je nog geen professionele foto’s hebt, is het verstandig om een fotoshoot te regelen. In de Verenigde Staten, waar ik dans gestudeerd heb, is dat de normaalste zaak van de wereld. Van alle dansers en dansdocenten wordt daar verwacht dat ze een ‘headshot’ en een ‘bodyshot’ hebben. Aan alle studenten: daarmee bedoel ik niet dat ze tequila van iemands lichaam slurpen… Een bodyshot is een mooie actiefoto waar je hele lichaam goed op te zien is. Deze foto’s nemen ze bijvoorbeeld mee naar audities. Ik moest ze ook laten maken en meesturen met mijn ‘college application’.

Het is belangrijk dat jouw foto’s recent zijn, want de foto’s moeten een representatieve weergave zijn van hoe je eruitziet. Als jij een sollicitatie of auditie binnenloopt, moet de opdrachtgever je namelijk direct kunnen herkennen. Laat daarom op zijn minst iedere vijf jaar nieuwe foto’s maken, maar ook als je kapsel een rigoureuze metamorfose heeft ondergaan, of als je meer dan vijf kilo bent afgevallen of aangekomen. Toen ik op mijn headshot uit 2013, die op mijn visitekaartje stond, als commentaar kreeg “Je was wel een stuk jonger hè op deze foto?”, wist ik dat het tijd was voor een nieuwe fotoshoot.

In de Verenigde Staten wordt niet alleen bij audities naar jouw foto’s gevraagd, maar ook bij het aanmelden voor opleidingen en workshops. Tenslotte kunnen potentiële werkgevers er ook naar vragen. Maar er zijn nog vele andere plekken en momenten waar professionele foto’s goed van pas komen… Ook in Europa! Jouw foto gebruik je namelijk voor al jouw online communicatie.

Wil je verder lezen? En ontdekken hoe jij de beste portretfoto maakt en op welke plekken je deze allemaal kunt gebruiken? Log dan in om toegang te krijgen tot de rest van dit artikel!


Sollicitatietips voor dansdocenten

Van portretfoto tot website - en alles daartussenin. In de rubriek ‘sollicitatietips voor dansdocenten’ leer je hoe je professioneel overkomt en jouw droombaan (of droomklant) binnenhaalt. Deze tips komen van hoofdredacteur Jacqueline de Kuijper. Voordat zij dansdocent.nu begon, werkte zij drie jaar als trainer in het bedrijfsleven - een volledig andere branche en subcultuur dan de danssector. In die tijd leerde zij veel over succesvol netwerken, mooie websites bouwen, winnende cv’s schrijven en een professioneel voorkomen op LinkedIn. Heb jij alles goed op orde? Lees de sollicitatietips en ga direct aan de slag! 

Jacqueline.png

Jacqueline de Kuijper

Danswetenschapper Jacqueline de Kuijper is de oprichter en hoofdredacteur van Dansdocent.nu. Ze studeerde danswetenschappen aan Mills College in Californië. Ze werkte als pilatesdocent, webredacteur én als trainer in het bedrijfsleven. Naast het aansturen van de andere redacteuren, is ze onder andere verantwoordelijk voor de artikelen ‘Sollicitatietips voor dansdocenten’.