In the Spotlight: Musical docent Thomas van Gerwen, nu personal branding coach

Redacteur Thomas van Gerwen aan het werk.

Redacteur Thomas van Gerwen aan het werk.

IN THE SPOTLIGHT | Thomas van Gerwen (27 jaar) werkte vijf jaar lang als docent musical, urban contemporary en ballet. Tevens maakte hij snel carrière als manager bij een fitness studio in Amsterdam. Nu richt deze energieke, extraverte en flamboyante dansdocent zich op zijn nieuwe passie: personal branding. Als redacteur voor Dansdocent.nu helpt hij jonge dansdocenten met het vergroten van hun online presence en het opstarten van hun carrière. Wil je graag meer weten over Thomas? Lees dan snel verder!  

Waar heb jij de opleiding tot dansdocent gevolgd? Hoe is je dat bevallen?

Voordat ik danste speelde ik dwarsfluit. Ik houd namelijk echt van muziek! In 2006 begon ik bij UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten) met de musical-klassen. Daar leerde ik kennis maken met zang, spel én dans. Ik werd verliefd op het dansen, maar ik was er echt heel slecht in... Daarom ging ik extra danslessen volgen bij Dolstra Dance Center in Ijsselstein, waar ik begon te groeien als danser. Met mijn 15 jaar was ik best een laatbloeier!

Mijn mbo opleiding volgde ik bij de Nederlandse Musical Academie (voorheen Willem Nijholt Academie), maar door allerlei veranderingen in het bestuur voelde ik mij daar niet meer op mijn plek. Toen ben ik naar de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) gegaan richting hbo Docent Dans. Deze opleiding sloot precies aan bij wat ik wilde doen: lesgeven, choreograferen én dansen. Bovendien gingen ze hier wél verder dan de pasjes!

Wie was jouw rolmodel? Welke dansdocent heeft de meeste invloed gehad op de dansdocent die jij geworden bent?

Ik heb op de AHK les gehad van Eddie de Bie. Een eigenzinnige man van in de 70 die nog dagelijks dansles gaf, niet geloofde in de ouderwetse (klassieke) danstechnieken en een hele eigen dansstijl heeft ontwikkeld. Zijn lessen waren gebaseerd op drie principes: alle bewegingen komen vanuit je rug omdat alles daar verbonden aan is, elke beweging heeft ook een tegenovergestelde energie en tot slot het contact met de vloer, aarding. Van Eddie leerde ik bijvoorbeeld dat als je landt uit een sprong, je niet met de neerwaartse energie mee moet gaan en neerstorten, maar juist wat meer je energie omhoog moet richten zodat je zacht landt.

Wat is de meest inspirerende dansvoorstelling die jij onlangs hebt gezien? Wat raakte jou?

Ik heb de dansvoorstelling Decadance gezien van Ohad Naharin (gezelschap Batsheva company) en die heeft me enorm geïnspireerd. Door het mixen van verschillende culturen en dansstijlen (Naharin is geboren in Israël en heeft later met Martha Graham in New York gedanst) ontstond er een soort pure noodzaak om te dansen vanuit de dansers. Het ging niet om de pasjes en de vormen, maar om de intentie. Al zag je de ledematen ‘roekeloos’ bewegen, de aard van beweging (bijvoorbeeld een ‘pulse’ in de ruggengraat) was glashelder. Hierin herkende ik de principes die ik van Eddie heb geleerd. 

Elke danser bleef uniek en toch waren ze ook een geheel als groep. Dit raakte me enorm omdat ik dit met het lesgeven bij vooral kinderen heel erg belangrijk vind. Ik vind het belangrijk dat ze leren om in een groep te bewegen en zich kunnen aanpassen aan anderen, maar het individu is altijd het meest waardevol en belangrijk. Dat zag ik terug in deze dansvoorstelling.

Als je geen dansdocent zou zijn geworden, welk vakgebied zou je dan hebben gekozen? Waarom? Wat zegt dat over jouw persoonlijkheid?

Ik zou nog steeds een coachend vakgebied op zijn gegaan, wat ik nu ook doe als personal branding coach. Sinds november 2018 help ik jonge ondernemers met het ontwikkelen van hun mindset en geef ze daarnaast tools om hun social media marketing aan te sterken. Ik ben van nature iemand die anderen graag helpt en advies geeft. Zo ben ik destijds ook op organische wijze dansdocent geworden. Toen ik ontdekte dat ik mijn brood kon verdienen met coachen én daarbij kon dansen (wat ik het liefste doe), was ik verkocht.

Je bent redacteur bij Dansdocent.nu. Waar schrijf je over? 

Ik schrijf over de dingen die je tegenkomt als dansdocent op het gebied van personal branding en carrière. Denk daarbij aan de invloed van social media, zakelijke tips, hoe je een winning mindset ontwikkelt en actuele zaken zoals wat je kunt doen tijdens een zomervakantie. Oftewel, ik help hen hun droombaan te bemachtigen. 

Mijn artikelen zijn bedoeld voor dansdocenten die jonger dan 35 jaar zijn en die aan het begin van hun carrière staan. Tijdens hun studie hebben ze de beginselen van ondernemerschap en marketing meegekregen, maar er ineens alleen voor staan is toch echt andere koek. De kunstwereld verandert bovendien constant. Het is daarom belangrijk om up-to-date te blijven. 

Wat moet er volgens jou gebeuren om de sociaaleconomische status van dansdocenten in de Nederlandse maatschappij te verbeteren?

De dansscholen moeten de lonen omhoog gooien. Als ik hoor dat sommige collega's lesgeven voor €20,- per uur valt mijn mond open. Echt het mini-mini-minimale is €35,- per uur naar mijn idee, met name voor hbo-geschoolde dansdocenten. Voor één uur lesgeven is ben je sowieso drie uur kwijt aan voorbereiden/reizen/lesgeven. Dus dan kom je uit op €11,67 per uur. Dat vind ik zelf netjes, als absolute minimum. 

Redactie: Het nieuwe officiële minimumloon voor ZZP-ers wordt 16,00 per uur, zo meldt het NOS. Als je je daaraan wilt houden zou je als dansdocent dus €32,- (twee uur) tot €48,- (drie uur) moeten vragen per uur dat je voor de klas staat, als je in jouw loon ook de uren die je kwijt bent aan voorbereiding betrekt.  

Waar dansdocenten zelf mee zouden kunnen beginnen, is met elkaar te blijven praten. Sluit je niet op in je eigen danswereld! Dat kan heel eenzaam en leeg worden. Ook door gesprekken raak je geïnspireerd en je bent echt niet de enige die tegen problemen aanloopt. Samen sta je sterker! 

Wil je Thomas in de gaten houden? Volg hem dan op Instagram. Heb je een vraag? Stuur hem dan een berichtje via LinkedIn, of laat hieronder een opmerking achter!


Dansdocent in the spotlights

Dansdocent ben je omdat het je passie is, maar wat meer respect en erkenning zou ook fijn zijn. Toch? Daarom interviewen wij maandelijks twee leden van Dansdocent.nu om hen in de schijnwerpers te zetten en de aandacht te geven die zij verdienen. We vragen hen waarom ze dansdocent zijn geworden, hoe ze het ervaren en wat ze nog zouden willen meemaken. Ben jij lid van dansdocent.nu en wil jij ook in de schijnwerpers staan? Neem dan contact op!

Jacqueline.png

Jacqueline de Kuijper

Danswetenschapper Jacqueline de Kuijper is de oprichter en hoofdredacteur van Dansdocent.nu. Ze studeerde danswetenschappen aan Mills College in Californië. Daar kwam ze in aanraking met progressieve theorieën over educatie. Naast het aansturen van de andere redacteuren, is ze verantwoordelijk voor de artikelen ‘Dansdocent in the spotlights’.