Dansers leven langer

Dansles voor senioren van  Dance Connects  in Amsterdam. Fotograaf: Kim Doeleman

Dansles voor senioren van Dance Connects in Amsterdam. Fotograaf: Kim Doeleman

GEZONDHEID | Mensen die niet roken, niet te zwaar zijn en een goede bloeddruk hebben, leven gemiddeld zes jaar langer dan mensen mèt die drie risicofactoren. Zo blijkt uit Nederlands onderzoek. 

Zes jaar langer leven. Negen jaar minder ziek tijdens dat langere leven. Wie wil het niet? De kans erop stijgt door niet roken, slank blijven en een gezonde bloeddruk. Omdat deze risicofactoren op de meeste dansers niet van toepassing zullen zijn, kun je speculeren dat dansers langer gezond leven. Vooral omdat mensen die langer leven een grotere kans hebben op dementie, maar wekelijks dansen het risico op deze ziekte verlaagd! 

Wie gezond leeft, leeft langer

Onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC hebben de invloed van drie risicofactoren (roken, overgewicht en bloeddruk) op zes levensbedreigende en ziekten berekend. Het gaat om kanker, hartziekten, beroerte, diabetes, longziekten en neurodegeneratieve ziektes zoals Parkinson en dementie. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die gezond leven gemiddeld pas ziek worden als rokers met overgewicht en hoge bloeddruk al op het punt van overlijden staan. Gezonde mensen kregen gemiddeld negen jaar later pas last van bovenstaande ziekten.

Het NRC plaatste op dinsdag 5 februari het artikel “Zes jaar langer leven door het gezond te doen” over deze grote Nederlandse studie. Het gaat om een longitudinaal onderzoek met ruim 9.000 inwoners van de Rotterdams wijk Ommoord. Longitudinaal wil zeggen dat de inwoners al 30 jaar, vanaf 1989, worden gevolgd om het effect van verschillende factoren op hun gezondheid en levensduur te kunnen meten. Het onderzoek laat voor het eerst concreet zien wat gezond leven oplevert.

Dansen verlaagt risico op dementie

Voor 20% van de mensen met een gezonde levensstijl is dementie de eerste levensbedreigende ziekte waarmee zij te maken krijgen. Gelukkig verminderen wekelijkse danslessen het risico op het krijgen van dementie. Dat blijkt uit een ander, Amerikaans, longitudinaal onderzoek naar dementie gepubliceerd in 2003. 

Onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine in New York vergeleken 496 bejaarden (ouder dan 75 jaar) en onderzochten aan welke cognitieve en fysieke activiteiten zij deelnamen in hun vrije tijd. Daarnaast werd in de loop van 21 jaar bijgehouden of en wanneer zij dementie ontwikkelden. 

Cognitief intensieve activiteiten die het risico op dementie verminderen zijn: het maken van kruiswoordpuzzels, een instrument spelen en bordspellen spelen. Van de fysieke activiteiten die onderzocht zijn (waaronder lopen, fietsen en zwemmen) draagt alleen dansen bij aan het verminderen van het risico op het krijgen van dementie. Dansen blijkt zelfs effectiever te zijn dan alle andere activiteiten!

Een mooie reden om te blijven dansen.