Boneman.pro toont beweging skelet

ANATOMIE | Gespot op Facebook: Boneman.pro. Een anatomie model skelet dat beweegt zoals een echt menselijk skelet dat doet. Boneman.pro is gemaakt om te gebruiken tijdens de les.

De Oekraïense Feldenkrais therapeut Yuri Fedin was ontevreden met de anatomie model skeletten die normaal gesproken gebruikt worden tijdens anatomie-trainingen. Statische objecten die met schroeven aan elkaar vast zitten en zonder steun omvallen. Zulke modellen tonen de botten van het menselijk lichaam, maar niet hoe de gewrichten bewegen en zich tot elkaar verhouden. Dat kan anders!

Boneman.pro

Yuri Fedin heeft Boneman.pro ontworpen: een functioneel skelet dat beweegt zoals een echt skelet dat doet. De botten zijn met elastische touw aan elkaar vast geknoopt in plaats van met schroeven. Het is Fedin’s missie om de kwaliteit van anatomie-educatie te verbeteren met een model dat de werkelijkheid beter benadert en docenten in staat stelt om hun ideeën visueel uit te leggen. Daarnaast wil hij kennis over het holistische menselijk lichaam toegankelijker maken.

Dankzij Boneman.pro vragen mijn klanten zich niet langer af waarom ik met het bekken of de voeten aan de slag ga wanneer ze pijn hebben in hun nek en schouders.
— Yuri Fedin, bedenker Boneman.pro

Tensegrity

De botten van Boneman.pro zijn aan elkaar geknoopt met elastische touw om de ‘tensegrity’ van het menselijk skelet beter na te bootsen. Tensegrity is een samentrekking van ‘tension’ en ‘structural integrity.’ Het verwijst naar de integriteit van structuren gebaseerd op een evenwicht tussen trek- en drukbelastingen. Als we kijken naar het menselijk lichaam betekent dat, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, het niet de botten of spieren die verantwoordelijk zijn voor de structuur en vorm, maar de ‘connective tissue’ die al deze onderdelen met elkaar verbindt. Oftewel, zonder de fascia zou het lichaam in elkaar zakken.