Startschot dansfestival Moving Futures

HEROES . Fotograaf: Menno van der Meulen.

HEROES. Fotograaf: Menno van der Meulen.

DANSFESTIVAL | Op 7 februari start het dansfestival Moving Futures in Arnhem. Het reizende festival trekt door elf steden met het meest spraakmakende werk van vijf landelijke productiehuizen.

Programma Moving Futures

In een even verfrissend als veelzijdig programma trekt een eigenzinnige generatie dans- en performance kunstenaars aan je voorbij. Op het programma van Moving Futures staan onder andere de muzikale voorstelling Choreopop van Jesús de Vega (ICKamsterdam) en Bored to Death van Judith Clijsters (Dans Brabant), over de dominantie van het denken en de passiviteit van lichaam. Met het randprogramma van open studio’s, workshops, essays, borrelpraat en -bingo zet Moving Futures je overal met je neus bovenop. Van muzikaal duet naar maniakale performance: zie hoe een generatie nieuwe makers de grenzen van dans moeiteloos oprekt.

Vrouwenlichaam

Twee van de dansvoorstellingen van Moving Futures gaan specifiek over het vrouwenlichaam. Bosnisch-Nederlands theatermaker Igor Vrebac (De Nieuwe Oost) maakt in HEROES korte metten met verwachtingspatronen rondom vrouwelijkheid. Samen met met drie vrouwelijke performers onderzoekt hij de onvermoeibaarheid van het vrouwenlichaam. Hoe sterk kan een vrouw zijn zonder haar kracht te verliezen? Igor studeerde aan de Mime academie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en won in 2016 met zijn regiedebuut ‘Macho Macho’ de Dioraphte ‘Best of Amsterdam Fringe’ award. 

In fysieke en muzikale solo Hope & Heavy Metal onderzoekt Sigrid Stigsdatter Mathiassen (Dansmakers Amsterdam) bestaande opvattingen rondom het vrouwelijke lichaam. Hoe gaat het lichaam om met eenzaamheid, woede en sensualiteit? Een zachte oproep om de mannelijke dominantie teder en voorgoed te beteugelen. Sigrid voltooide haar studie aan de SNDO (School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling – AHK) en won daarmee de Moving Forward Trajectory 2017/18, met Hope & Heavy Metal als resultaat.

Hope & Heavy Metal.  Fotograaf: Thomas Lenden.

Hope & Heavy Metal. Fotograaf: Thomas Lenden.

Reisschema Moving Futures

Van 7 februari tot 20 juni 2019 reist het vernieuwende dansfestival Moving Futures voor de vijfde keer langs 11 verschillende steden in Nederland. Het meest spraakmakende werk van vijf landelijke productiehuizen bijeengebracht in één reizend festival. Ga naar de website van Moving Futures voor het reisschema en meer informatie over het programma.