'Cunningham' Nieuwe documentaire over legendarische choreograaf

Schermafbeelding+2019-10-04+om+15.22.39.jpg

DOCUMENTAIRE | Het oeuvre van de legendarische choreograaf Merce Cunningham wordt gevierd in een nieuwe 3D documentaire. De film combineert archiefbeelden met beelden van reprises van 14 van zijn meest beroemde choreografieën.

We do not interpret something. We present something. We do something. And then any type of interpretation is left up to anybody looking at it in the audience.
— Merce Cunningham

Documentaire Cunningham

Cunningham is een 3D film van documentairemaker Alla Kovgan. Het doet denken aan de populaire film Pina over de legendarische choreografe Pina Bausch van Wim Menders. Cunningham levert geen analyse van het oeuvre van Merce Cunningham, maar is een ‘ervaring’ net zoals zijn choreografieën dat zijn. De poëtische film traceert de artistieke evolutie van de eerste dertig jaar van zijn werk (1944-1972). Van zijn eerste jaren als danser in New York City tot aan zijn totstandkoming als een van de meest visionaire choreografen van de wereld. Voor deze film zijn 14 van zijn meest beroemde choreografieën opnieuw opgevoerd en gefilmd. De reprises zijn gekozen door Robert Swinston en Jennifer Goggans, zelf voormalig dansers van zijn dansgezelschap. De reprises worden gedanst door de laatste generatie dansers van de Cunningham dance company.

De film ging in premiere tijdens het Toronto Film Festival op 6 september 2019. Het is nog onduidelijk wanneer de film in Nederland te zien is.

Meer weten? Lees de review van de Hollywood Reporter of ga naar de website van de documentaire.

Online danslessen van Cunningham

Merce Cunningham was een van de grootste Amerikaanse choreografen aller tijden. Zijn oeuvre kenmerkt zich door constante innovatie waarbij hij de grenzen van hedendaagse kunst, de beeldende kunsten, de podiumkunsten en muziek opzocht. De choreograaf richtte The Merce Cunningham Trust op om zijn totale oeuvre te bewaren na zijn dood. Cunningham overleed op 26 juli 2009. Op deze website van de Trust kun je vele documentaires en registraties van optredens bekijken. Ook staan meerdere danslessen online (op het Youtube kanaal van de Merce Cunningham Trust), zodat je zelf vanuit je woonkamer of studio mee kunt dansen!

Film by: Merce Cunningham and Elliot Caplan (1984) 34'; color. This videotape is an introduction to a number of the elements that comprise the basis of Cunningham Technique ©. Exercises and movement combinations are demonstrated by dancers in rehearsal and actual classes. Merce Cunningham's narration provides an explanation of each exercise and insight into his movement style.