Nieuwe regeling btw kleine ondernemers

Foto van Unsplash

Foto van Unsplash

BOEKHOUDING | De kleineondernemersregeling (KOR) verandert vanaf 1 januari 2020. Je kunt dan kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) als je niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt. Kies uiterlijk 20 november of je mee wilt doen!

Nieuwe KleineOndernemersRegeling (KOR)

Vanaf 1 januari 2020 gaat de kleineondernemersregeling (KOR) veranderen. Er wordt niet meer uitgegaan van de verschuldigde btw, maar hij wordt afhankelijk van je omzet. Als je minder dan 20.000 euro omzet in een jaar hebt, mag je gebruik maken van de KOR.

Je zal dan vooraf (uiterlijk 20 november) een verzoek moeten doen bij de Belastingdienst om van de KOR gebruik te maken. Je hoeft dan geen btw-aangiften meer te doen. Als je gebruik maakt van de nieuwe KOR mag je geen btw meer op je facturen vermelden (je hoeft immers ook geen btw-aangiften meer te doen). Je mag echter ook geen btw meer terugvragen op jouw uitgaven.

Voordelen

Deelname aan de nieuwe KOR vermindert uw administratieve verplichtingen voor de btw. U hoeft geen facturen meer te sturen aan uw klanten. U doet ook geen btw-aangifte meer.

De nieuwe KOR zal voornamelijk voordelig uitpakken voor de consument. Zijn jouw klanten voornamelijk particulieren en weet je zeker dat je onder de omzetgrens blijft? Dan kan je natuurlijk wel een stuk aantrekkelijker worden. Als jij geen btw meer in rekening brengt, zal je voor hun goedkoper worden. Of, als jij dezelfde tarieven blijft hanteren, zal je zelf meer verdienen.

Nadelen

Niemand zit te trappelen om iedere drie maanden de administratie te doen, maar het voordeel hiervan is wel dat je boekhouding up to date is. Het risico bestaat dat als je het niet bijhoudt alle bonnen en facturen keurig op een stapeltje liggen en dat dit stapeltje gedurende het jaar steeds hoger wordt. Hierdoor wordt het een steeds grotere stap om dit op orde te brengen voor de jaarlijkse aangifte Inkomstenbelasting.

Als jouw klanten andere ondernemingen zijn die ook de btw mogen verrekenen zal het bovendien weinig zin hebben. Zij kunnen immers de door jou in rekening gebrachte btw toch weer terugvragen. Zelf kun je met de nieuwe KOR de btw over jouw zakelijke kosten en investeringen ook niet meer aftrekken. Ga je komend jaar veel investeringen doen? Dan heeft de nieuwe regeling weinig nut.

Daarbij moet je dus al voor het jaar een inschatting maken of jouw omzet onder de 20.000 euro blijft én op tijd een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Maak je meer dan 20.000 euro omzet in een kalenderjaar? Dan moet je btw berekenen vanaf de levering waarmee je de 20.000 euro-grens overschrijdt. Vanaf dat moment moet je ook weer de normale btw-administratie bijhouden. De omzet voor overschrijding blijft vrij van btw. De volgende drie jaar kun je geen gebruik maken van deze regeling.

Bronnen

Kees de boekhouder. De KOR wordt aangepast. Wat betekent dit voor ondernemers?

De belastingdienst. Nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) vanaf 1 januari 2020.