Yuli, dansfilm over Carlos Acosta

Filmpost van Yuli.

Filmpost van Yuli.

DANSFILM | In de veelbelovende nieuwe dansfilm Yuli, over de legendarische Cubaanse balletdanser Carlos Acosta, zien we Acosta zelf dansen. Vanaf 13 juni te zien in de bioscoop.

Dansfilm Yuli

Cuba, jaren 80. De rebelse Carlos - liefkozend Yuli genoemd door zijn vader - heeft de schoolbanken altijd weten te vermijden en is opgegroeid in de straten van Havana. In de hoop op een beter leven stuurt Pedro zijn getalenteerde zoon naar de Nationale Balletacademie van Cuba. Tegen zijn zin in en ondanks zijn eerste weerstand, wordt Yuli uiteindelijk toch gegrepen door de wereld van het dansen. Het blijkt het begin van een legendarische carrière.

In de film Yuli, gebaseerd op de autobiografie No Way Home van Carlos Acosta, speelt de volwassen danser zichzelf. Zijn jongere zelf wordt gespeeld door Edilson Manuel Olbera Nuñez en Keyvin Martínez. Deze biopic bestaat dus uit flashbacks naar zijn jeugd, gemixed met beelden van de echte Acosta dansend op het podium. De film vangt de zowel het ontluiken van zijn talent als de frustratie en tegenstrijdigheden van het leven in communistisch Cuba. Acosta moet kiezen tussen dansen in vrijheid en zijn familie.

Yuli is vanaf 13 juni te zien in bioscopen in Nederland. De film ontving reeds awards voor ‘best screenplay’ en ‘best feature film’. Yuli scoort een 7,3 op IMDB.

Danser Carlos Acosta

Tot op de dag van vandaag wordt Carlos Acosta wereldwijd als een van de beste dansers van zijn generatie beschouwd. Zo danste hij op zijn 25ste al bij het gerenommeerde Londense Royal Ballet, waar hij onder meer als eerste donkere danser ooit de rol van Romeo op zich nam. Acosta wordt geroemd om zijn gracieuze bewegingen en atletische lichaam. Verder danste hij bij de Paris Opera, de Bolshoi, en het American Ballet Theatre. Vanaf januari 2020 geeft hij leiding aan het Birmingham Royal Ballet.