Laatste kaarten tour Alvin Ailey

img12809_163.jpg

DANSVOORSTELLING | Van 19-22 september 2019 treedt het Amerikaanse dansgezelschap Alvin Ailey American Dance Theater op in het Luxor Theater in Rotterdam. Het is de eerste keer dat dit gerenommeerde dansgezelschap in Nederland te zien is.

Met ingang van 2019 slaan Holland Dance Festival en Luxor Theater Rotterdam de handen ineen om exclusieve dansvoorstellingen naar Rotterdam te halen. Het Amerikaanse topdansgezelschap Alvin Ailey American Dance Theater - een ‘must-see’ voor alle liefhebbers van dans - is als eerste uitgenodigd. Van 19 tot en met 22 september zijn vier voorstellingen te zien in het Luxor Theater Rotterdam.

60 jaar Alvin Ailey American Dance Theater

Met een tableau van momenteel 32 dansers die bij elk optreden een verpletterende indruk achterlaten, is Alvin Ailey American Dance Theater een van de meest gerenommeerde gezelschappen van de Verenigde Staten. De groep, die dit seizoen haar 60-jarig bestaan viert, heeft met haar voorstellingen ruim 25 miljoen mensen bereikt, in 48 Amerikaanse staten, 71 landen en op zes continenten. Het programma in het Luxor biedt een uniek overzicht van het prachtige repertoire van dit legendarische gezelschap. In de Amerikaanse dansgeschiedenis geniet Alvin Ailey dezelfde bekendheid als choreografen Martha Graham en Merce Cunningham. Eindelijk is zijn repertoire ook in Nederland te zien!

In honor of the Company’s 60th anniversary, Matthew Rushing – a 25-year veteran of the Ailey company— performed the iconic solo “I Wanna Be Ready” from Mr. Ailey’s classic work, Revelations

Slotstuk Revelations

Alvin Ailey American Dance Theater is in 1958 opgericht door de legendarische Afro-Amerikaanse danser en activist Alvin Ailey. Het dansgezelschap, bestaande uit jonge, zwarte Afro-Amerikaanse moderne dansers, veranderde de kijk op de Amerikaanse dans voorgoed. Voor zijn vroege werken liet Alvin Ailey zich vooral inspireren door zijn ‘blood memories’ aan zijn geboortegrond in Texas, door de blues, spirituals en gospel. Dit resulteerde onder meer in Revelations, een van zijn meest succesvolle choreografieën en nog altijd het daverende slotstuk van bijna alle dansvoorstellingen van Alvin Ailey American Dance Theater. 

Tijdens mijn studie danswetenschappen aan Mills College, Californië, oefenden we ook repertoire van Alvin Ailey. Het was zo gaaf om een week later het stuk Revelations in het theater te zien, terwijl ik de bewegingen nog in mijn lijf voelde. In mijn hart danste ik met ze mee. Een ervaring om nooit meer te vergeten.
— Jacqueline de Kuijper, hoofdredacteur