Winnaars 'Dance Your PhD' bekend

Winnaar, Sociale Wetenschappen: “Movements as a Door for Learning Physics Concepts.” Image: Roni Zohar

Winnaar, Sociale Wetenschappen: “Movements as a Door for Learning Physics Concepts.” Image: Roni Zohar

WETENSCHAP | De Canadese natuurkundige Pramodh Senarath Yapa wint de hoofdprijs van de ‘Dance Your PhD’ wedstrijd. Onze favoriet is Roni Zohar, die middelbare scholieren middels dans concepten uit de natuurkunde bijbrengt.

Winnaar Dance Your PhD

De canadees Pramodh Senarath Yapa wint in de categorie natuurkunde en pakt de hoofdprijs. Aan de hand van ballroom dans legt hij uit wat het gedrag en de onderlinge relaties van elektronen zijn in specifieke situaties, zoals verschillende temperaturen. Zijn video is het meest artistiek en toont de beste integratie van dans en theorie.

Natuurkunde leren via dans

Inhoudelijk gezien is de Israëlische Roni Zohar, winnaar uit de categorie sociale wetenschappen, onze favoriet. Zij is zowel natuurkundige als danseres en doet onderzoek naar ‘embodied learning’. In de video zien we hoe zij natuurkundige concepten als zwaartekracht, balans, ‘base of support’ en ‘angular velocity’ gebruikt in haar lessen. De middelbare scholieren krijgen eerst de kans om deze fenomenen zelf te ervaren voordat ze aan de theorie worden blootgesteld. Op deze manier zijn complexe abstracte concepten makkelijker te begrijpen en onthouden ze het geleerde materiaal langer.

Wedstrijd Dance Your PhD'

Promoveren kan stressvol zijn. Een luchtige afleiding is in die periode geen overbodige luxe. Daarom bedacht wetenschapsjournalist John Bohannon in 2008 de ‘Dance your PhD’-wedstrijd. Het begon als een dansavond voor promovendi om stoom af te blazen tussen het harde werken door. Op die avond werd ook een wedstrijd gehouden: wie kan het best zijn of haar onderzoeksonderwerp uitleggen in een interpretatieve dans. De winnaar kreeg een jaarabonnement op het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Dit is het elfde jaar dat de wedstrijd ‘Dance Your PhD’ wordt gehouden. Vijftig wetenschappers deden mee en verbeelden hun onderzoek via het meest jargon-vrije communicatiemiddel dat er bestaat: ‘interpretive dance’. Uit deze inzendingen werden 12 finalisten gekozen in de categorieën: biologie, scheikunde, natuurkunde en sociale wetenschappen.

Most people would not normally think of interpretive dance as a tool for scientific communication,. However, the body can express conceptual thoughts through movement in ways that words and data tables cannot. The results are both artfully poetic and scientifically profound.
— Jurylid Alexa Meade