Nieuwe film over Rudolf Nureyev

Filmposter van  The White Crow

Filmposter van The White Crow

FILM | De film The White Crow vertelt het verhaal van de legendarische Russische balletdanser Rudolf Nureyev. The White Crow is vanaf 11 april te zien in de bioscoop.

Na vele documentaires over Rudolf Nureyev, komt regisseur Ralph Fiennes nu met een speelfilm over deze beroemde danser. De film The White Crow vertelt het verhaal van Nureyev’s desertie: na een tour in Parijs weigert Nureyev terug te keren naar de USSR (Rusland). Kun je niet wachten tot 11 april en wil je meer weten over Nureyev? Bekijk dan alvast de BBC documentaire Dance to Freedom over deze legendarische danser - zie de VIMEO link onderaan dit bericht!

Film: The White Crow

De film vertelt het verhaal van de legendarische Russische balletdanser Rudolf Nureyev, van zijn jeugd tot aan zijn ontsnapping aan de Rusland. Als 23 jarige danser reist hij in 1961 met het Kirov Ballet naar Parijs voor een tournee. Daar besluit hij van Rusland naar het Westen uit te wijken. Hiervoor krijgt hij hulp van een nieuwe vriendin, de Franse Clara Saint. Een slotscène op vliegveld Le Bourget benadrukt de impact van zijn sprong naar vrijheid. Een gebeurtenis die goed uitkwam voor propaganda-doeleinden tijdens de Koude Oorlog.

The White Crow is gefilmd in St. Petersburg en Parijs, met opnames in het beroemde Mariinsky Theater en het Palais Garnier. Regisseur Ralph Fiennes is bekend als acteur van films als Schindler’s List en The Grand Budapest Hotel. In de film The White Crow speelt Fiennes de balletdocent van Nureyev. Rudolf Nureyev wordt gespeeld door Oleg Ivenko, danser bij het Staatopera en Ballet van Kazan in Rusland. De beroemde danser Sergei Polunin, onder andere bekend van de documentaire Dancer (2016), speelt ook een rol in de film. Net zoals Polunin nu, werd Nureyev gezien als de beste balletdanser van zijn generatie.

Documentaire: Dance to freedom

Kun je niet wachten tot de speelfilm uitkomt? En wil je meer weten over de danser Rudolf Nureyev? Kijk dan alvast de BBC documentaire Dance to Freedom (2015). De hele documentaire is online te bekijken. De documentaire heeft een 7.0 op IMDB.

In 1961, on tour in Paris, the Kirov Ballet’s star made a historic dash from his KGB bodyguards into the arms of French police. The reconstructions give a genuine and touching reality to the myth of the dancer.