Kijk. Vogue. Netflix. Pose!

KIJKTIP | Nieuwe Netflix serie over de ‘vogue scene’ in New York City ontroert en verrast. Een ode aan de jaren ‘80 met de bekendste muzieknummers, foute outfits en een hoop dansplezier.

Dansserie Pose

Jaren tachtig, New York City. Pose volgt de levens van diverse personages in de ballroom-scene, waar homoseksuelen en transgenders voguen en strijden om trofeeën. Nadat transgender Bianca (MJ Rodriguez) het HIV-virus heeft opgelopen, verlaat ze de dansgroep The House of Abundance en richt The House of Evangelista op. Al snel sluiten dansers Damon (Ryan Jamaal Swain) en Angel (Indya Moore) zich bij de groep aan.

Damon is een homoseksuele tienerjongen uit Pennsylvania die door zijn ouders het huis uit gegooid is. Blanca adopteert hem en moedigt hem aan om zijn droom om danser te worden te volgen. Hij gaat naar The New School for Dance en volgt daar ballet en moderne dans, met name Horton Techniek. Het beste dansmoment uit de serie Pose is zijn auditie voor deze school, een scène die doet denken aan de finale van Flashdance (dansfilm uit 1983).

Met zijn ‘house’ treedt Damon op als vogue-danser. Vogue is een dansstijl die eind jaren ‘70 ontstond in de wijk Harlem in New York City. Het is een dansstijl die diverse poses imiteert van modellen, die veelal de cover van het tijdschrift Vogue sierden, en zo naam gaven aan deze dans. Opvallend aan deze dans zijn de geometrische en gestileerde bewegingen van armen en benen en het fragmentarisch lopen over een imaginaire catwalk. Bij het grote publiek werd de dansstijl bekend nadat Madonna in 1990 met de hit Vogue kwam.

Seizoen 1 van Pose is sinds 31 januari te zien op Netflix. Seizoen 2 is al in de maak.

Diversiteit

De makers van de serie zijn Ryan Murphy, Brad Falchuk en Steve Canals. Ryan Murphy was een van de bedenkers van series American Horror Story en Glee. In 2016 lanceerde hij het initiatief ‘Half’: het voornemen om de helft van de zijn shows te laten regisseren door vrouwen, L.G.B.T mensen en ‘people of color’. Murphy is zelf homoseksueel en wil met dit initiatief bijdragen aan een betere wereld.

Pose is geschreven door Janet Mock, een zwarte transgender vrouw. Het zorgt voor een vrolijke en frisse nieuwe serie, die gevoelige thema’s zoals Aids, prostitutie en genderidentiteit niet onbesproken laat. Mensen die de maatschappij als slachtoffers ziet, presenteert Mock als rolmodellen en winnaars. Pose is een dramaserie en komedie in één. Recensenten zijn dan ook lovend over de serie, waaronder de New York Times.