Dansdocenten willen meer respect

Fotograaf: Sjoerd Derine

Fotograaf: Sjoerd Derine

LEZERSONDERZOEK | Het beroep dansdocent is gebaat bij meer respect en erkenning. Het zou geen vrij beroep moeten zijn. Dat vinden lezers van dansdocent.nu.

In januari 2019 vroegen wij onze lezers om mee te doen aan een klein onderzoek naar hun interesses en werkplezier. Van de 254 uitgenodigden deden er 64 dansdocenten mee. Zij gaven antwoord op vragen als “Wat kost jou veel energie?” en “Wat wil je nog leren?”. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om het aanbod van dansdocent.nu beter aan te laten sluiten bij de behoeften van de lezers.

Heb je de uitnodiging gemist en wil je alsnog meedoen aan het lezersonderzoek? Dat kan! Klik hier om de 15 vragen te beantwoorden.

Meer respect en erkenning

Op de vraag “Waar krijg jij energie van” reageerden de lezers van dansdocent.nu unaniem: “enthousiaste leerlingen die zichtbaar groeien”. Wanneer leerlingen net zo gepassioneerd zijn over dans als de dansdocent zelf, is dat een waardevolle bron van waardering en voldoening. Maar van de rest van de maatschappij zouden dansdocenten ook graag waardering en respect krijgen. Van werkgevers bijvoorbeeld, die wel eens beter mogen gaan betalen. Of de politiek…

Op de vraag waar het beroep dansdocent bij gebaat is, werd zo’n 10 keer geopperd dat het beter zou zijn als dansdocent zijn geen vrij beroep meer is. Nog 12 anderen gaven aan meer respect te willen, betere arbeidsomstandigheden en een hoger salaris.

Behoefte aan bijscholing

Om de kwaliteit van de lessen hoog te houden en zelf geïnspireerd te blijven, geven de lezers aan behoefte te hebben aan meer bijscholingsmogelijkheden (25x). Dit zou zowel door middel van workshops kunnen als sparren met collega’s. In combinatie met meer (slaap)rust, zou de bijscholing moeten leiden tot een betere (en snellere) voorbereiding van de danslessen en meer zelfvertrouwen. De dansdocenten willen meer leren over didactiek, ondernemerschap en anatomie & blessurepreventie.

Rompslomp

Zo graag als de dansdocenten dansles geven, zo’n hekel hebben ze aan alle ‘rompslomp’. Ongemotiveerde leerlingen, klagende ouders, administratie en voorbereiden gelden als de grootste energieslurpers. Met name het zoeken naar nieuwe muziek vormt een bron van frustratie. Kortom, alle onbetaalde uren die het ondernemerschap met zich meebrengt zorgen voor een gefrustreerde werk-privé balans.