Dansdocenten doen zelf yoga

Fotograaf: Sjoerd Derine

Fotograaf: Sjoerd Derine

LEZERSONDERZOEK | Lezers van Dansdocent.nu dansen zelf graag moderne dans en ballet, maar ook yoga is populair. Zo blijkt uit de enquete.

In januari 2019 vroegen wij onze lezers om mee te doen aan een klein onderzoek naar hun interesses en werkplezier. Van de 254 uitgenodigden deden er 64 dansdocenten mee. Zij gaven antwoord op vragen als “In welke dansstijlen geef je les?” en “Welke dansstijlen dans je zelf?”. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om het aanbod van dansdocent.nu beter aan te laten sluiten bij de behoeften van de lezers.

Heb je de uitnodiging gemist en wil je alsnog meedoen aan het lezersonderzoek? Dat kan! Klik hier om de 15 vragen te beantwoorden.

Dol op ballet en moderne dans

De lezers van dansdocent.nu geven voornamelijk les in de stijlen ballet (37x), moderne dans (35x), peuterdans (35x) en jazz (22x). Daarnaast zijn hedendaagse dans en improvisatie populair. Ook kijken de lezers graag naar ballet en moderne dans! Tot de favoriete dansgezelschappen behoren Het Nationale Ballet (32x), het Nederlands Dans Theater (30x), Conny Jansen Danst (23x), Introdans (20x) en Scapino (17x).

Het valt op dat slechts een enkeling van de lezers lesgeeft in urban of stijldansen, terwijl dat in Nederland toch ook populaire dansstijlen zijn. Wellicht is dit te verklaren door het hoge percentage HBO geschoolde dansdocenten dat meedeed aan het onderzoek, namelijk 60%. Ballet en moderne dans gelden op de hogescholen als standaard curriculum.

Zelf liever yoga

Van de stijlen die de lezers zelf graag beoefenen staat yoga op de derde plek (18x). Ook Pilates is populair (11x) en staat, na improvisatie, op de vijfde plek. Moderne dans (25x) en ballet (24x) staan op de eerste en tweede plek. Het is onduidelijk of yoga en Pilates populair zijn omdat deze de kracht en lenigheid bevorderen, of omdat hier meer aanbod in is voor volwassenen. Ook viel op dat de lezers in hun vrije tijd graag gaan wandelen in de natuur, liefst met het gezin.