Dansdocent? Wat voor werk doe jij eigenlijk? 

Redacteur Rimke Saan in actie als dansdocent.

Redacteur Rimke Saan in actie als dansdocent.

YOUNG DANCE PROFESSIONAL | De keuze om dansdocent te worden roept vaak meer vragen op dan je lief is. Dat is althans wat onze redacteur Rimke Saan ervaren heeft. Lees in haar eerste blogpost hoe zij als dansdocent omgaat met de vraag “Wat voor werk doe jij eigenlijk?” en laat haar weten hoe jij deze vraag beantwoord.

Station Amsterdam Science Park. Het is kwart voor vijf. Ik heb net dansles gegeven op middelbare school het IVKO. Ik ben al meer dan een uur onderweg naar huis. De tram waar ik in zat stopte ermee. Nu zit ik noodgedwongen te wachten op het perron. Moe van het lesgeven, chagrijnig door het openbaar vervoer. Ik staar voor me uit en luister naar ‘Kleine Jongen’ van Lil Kleine. Mijn favoriet. Door de beat heen hoor ik een kreet die klinkt als mijn naam. Ik kijk achterom en zie een meisje staan. Ze vormt “Rimke” met haar mond en kijkt me vragend aan. Ik herken haar van de middelbare school. Vrolijk komt ze naar me toe gelopen. ‘‘Hee, Rimke toch?” Ik verzamel alle positieve energie in mijn lichaam en lach vriendelijk terug. “Ja klopt”, zeg ik. “Wat leuk je weer te zien!”

En dan begint het gesprek met een oude bekende. Het kruisverhoor-gesprek. Althans, zo voelt dat voor mij. Vragen naar elkaar afvuren om een soort basiskennis op te halen, zodat je iets hebt om over te praten. “Hoe gaat het? Waar woon je nu? Ben je nog aan het studeren?”, vraag ik haar als we samen de trein richting Diemen in stappen. Een treinreis van zo’n drie minuten. Ik kijk uit het raam, terwijl ze verteld over haar kamer in Leiden en hoe ze bezig is met haar scriptie. Ik zie station Diemen naderen. Ze stopt met praten. Ik kijk terug en zie haar mond al openen voor een vraag aan mij. Mijn hersenen draaien overuren om haar snel nog iets te vragen. Te laat.

 “Wat voor werk doe jij eigenlijk?”

Misschien herken jij dit scenario wel. Elke sociale gelegenheid waar je nieuwe mensen ontmoet of bijkletst met verre familieleden vliegt de vraag je om de oren. Ik maak er mezelf ook schuldig aan. Het is leuk om te weten wat mensen doen in hun dagelijks leven en waar hun interesses liggen. Op het antwoord volgen reacties als “Wat ontzettend leuk zeg, welke studie heb je dan gedaan?” of “Daar heb ik nog nooit van gehoord, wat doe je dan precies?” of misschien “Dat doet mijn oom ook!” Een onschuldige vraag, gewoon uit interesse. Het liefst vertel ik iedereen met trots over mijn beroep, maar ik durf dit niet. Want na “Ik ben dansdocent”, komt een antwoord. Een antwoord met een andere lading dan bij de meeste meer reguliere beroepen. Een verbaasde toon. Een fronsende blik. “Oh ja? Dansdocent? Is dit nou niet zonde van je herseninhoud?” 

Wil je verder lezen? Log dan in om toegang te krijgen tot de rest van het artikel!


Young Dance Professional

Hoera! Je bent afgestudeerd als dansdocent. En nu? In de rubriek ‘Young Dance Professional’ lees je alles over de perikelen van een jonge dansdocent. Wat komt ze tegen in het werkveld? Is ze daarop voorbereid door de opleiding? Wat zijn de successen? En de uitdagingen? Onze redacteur deelt haar ervaringen en nodigt je uit om mee te denken en je eigen ervaringen te delen. Je staat er niet alleen voor!

DP2_6702DanielleCorbijn_1.png

Rimke Saan

Rimke Saan is redacteur Young Dance Professional. Ze is recent afgestudeerd aan de opleiding Docent Dans bij ArtEZ in Arnhem. Zij geeft all-round lessen op verschillende dansscholen aan verschillende doelgroepen. Verder werkt Rimke als dansdocent op de middelbare school en doet zij vaak projecten in het basisonderwijs. Als beginnend dansdocent schrijft ze voor Dansdocent.nu persoonlijke verhalen over de perikelen van jonge dansdocenten.