NDT viert 60-jarig jubileum

JUBILEUM | In seizoen 2019/2020 viert Nederlands Dans Theater (NDT) zijn zestigste verjaardag. Het jubileumprogramma bevat Kunstkamer, een nieuwe dansvoorstelling voor àlle dansers van het dansgezelschap.

Jubileumvoorstelling Kunstkamer

Het eerste programma Kunstkamer is een unieke samenwerking tussen NDT's huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot, en beide ‘associate choreographers’ Crystal Pite en Marco Goecke. Samen creëren zij voor àlle dansers van het gezelschap, NDT 1 en NDT 2, één werk. Na de première en voorstellingenreeks in Den Haag en Amsterdam gaat deze unieke dansvoorstelling op Europese tournee naar Londen, Parijs, Madrid, Baden-Baden en Berlijn.

Kunstkamer vormt een eerbetoon aan de dromen van het gezelschap en het traject dat het de afgelopen zes decennia doorlopen heeft binnen de danskunst. Geïnspireerd door het Rariteitenkabinet (1734) van Albertus Seba, gebruiken de choreografen het podium om hun eigen kunstkamer te vormen. Hiermee wordt NDT zelf gepresenteerd als een veelzijdig ‘Gezelschap van Rariteiten’. In de video hieronder vertelt Paul Lightfoot, artistiek directeur van NDT, zelf over deze nieuwe dansvoorstelling.

60 jaar Nederlands Dans Theater

Voor het gezelschap is dit jubileum het ultieme moment om te reflecteren op zijn bescheiden begin, rijke verleden en indrukwekkende heden en toekomst. Daarom viert NDT in seizoen 2019/2020 het werk van de grote makers die het gezelschap van zijn creatieve signatuur hebben voorzien. Met reprises van Hans van Manen, Jiri Kylian en Sol León en Paul Lightfoot. Daarnaast presenteert het met trots een reeks aan (nieuwe) hedendaagse choreografische stemmen die het gezelschap maken tot wat het vandaag de dag is. Waaronder Yoann Bourgeois en Damien Jalet.

Het nieuwe seizoen biedt verder een reeks aan projecten in het kader van NDT’s zestig jarige bestaan. Zo ontsluit NDT in september het digitale archief. Een voorproefje van het archief is te vinden in het online magazine, met een aantal gebeurtenissen en foto's uit het rijke verleden.