Vandaag is de Internationale Dag van de Dans

Karima Mansour. Foto van Cairo Contemporary Dance Center.

Karima Mansour. Foto van Cairo Contemporary Dance Center.

ADVOCACY | Vandaag is de Internationale Dag van de Dans. Een moment om het belang van dans te vieren en duidelijk te maken aan de mensen om je heen. Lees de boodschap van Karima Mansour voor in jouw danslessen.

Het belang van dans

Vandaag, 29 april, is het International Dance Day. Tijdens deze Internationale Dag van de Dans worden over heel de wereld evenementen georganiseerd die participatie in dans en danseducatie bevorderen. Een moment om dans te vieren voor hen die het belang van deze kunstvorm reeds kennen. En een ‘wake-up-call’ for overheden, politici en organisaties die zich nog niet bewust zijn van de maatschappelijke, culturele én economische waarde van dans.

Het staat iedereen vrij om deze dag te vieren door zelf een evenement te organiseren en daarbij de ‘boodschap’ voor te lezen. Deze boodschap is een brief over het belang van dans die ieder jaar door een andere prominente choreograaf wordt opgesteld en voorgelezen. In het verleden is deze boodschap onder andere geschreven door Anne Teresa de Keersmaeker, Mats Ek, Merce Cunningham en Hans van Manen. Dit jaar komt de boodschap van Karima Mansour, een choreograaf uit Egypte.

In this day and age where connection & connectivity have taken on new meanings and where we are at our lowest point in our ability to connect… Dance remains to be the most sought-after action to help us re-establish that lost connection.

Dance brings us back to our roots, in the cultural sense but also in the most immediate sensory, personal, individual, down to the core and heart way, whilst still enabling us to be social animals. For it is when we connect with ourselves when we listen to our inner rhythm, that we are really able to establish a connection with others and communicate.
— Karima Mansour, choreograaf uit Egypte.

International Dance Day

Sinds 1982 wordt ieder jaar op 29 april de Internationale Dag van de Dans gevierd. De dag werd ingevoerd door het Internationale Dans Comité van het Internationaal Theater Instituut (ITI / UNESCO). De dag vindt plaats op de verjaardag van Jean Georges Noverre (1727-1810). Noverre was een Franse balletmeester en bedenker van het moderne ballet, ook wel ‘ballet d’action’ genoemd.