Ervaar de kracht van herhaling: Dans met prentenboek Rupsje Nooitgenoeg

MUZIEK & LESMATERIAAL | Wie is er niet groot mee geworden? Rupsje Nooitgenoeg is hét prentenboek dat kinderen kennis laat maken met tellen, gezonde voeding, de dagen van de week en de metamorfose van rups naar vlinder. Het is om die reden een multi-inzetbaar verhaal dat op peuterspeelzalen en basisscholen veel wordt voorgelezen. Hoog tijd dat de klassieker ook zijn welverdiende plek in de dansles krijgt! Lees snel verder voor de voorbeeldles. 

Herhaling, een feest van herkenning

Met ruim vijftig miljoen exemplaren in omloop, kan gerust gesteld worden dat Rupsje Nooitgenoeg een geliefd en bekend boek is. Dit prentenboek van Eric Carle is sinds de eerste druk in 1969 een absolute hit. Het is sindsdien vertaald in meer dan 65 talen en is niet meer weg te denken uit klaslokalen, bibliotheken en boekenkasten thuis. Maar waarom is nou juist dit boek een goed voorbeeld van een bruikbaar boek voor in de dansles? Dat komt door de herkenbaarheid van het boek en de herhaling binnen het verhaal.  

Herhaling geeft een gevoel van veiligheid; kinderen ervaren dat ze de stof aankunnen en dat is goed voor hun zelfvertrouwen.
— Jacqueline Wouda, onderwijsjournalist

Anders dan volwassenen kunnen kinderen niet meteen het hele verhaal overzien. Hierbij geldt dat hoe vaker zij het verhaal voorgelezen krijgen en hoe meer herhaling er in het boek te vinden is, hoe meer zij het verhaal en de gebruikte woorden zullen gaan herkennen. Dit is een stimulans voor de woordenschatontwikkeling, het verhaalbegrip en hun zelfvertrouwen. Het gevoel van competentie dat kinderen hebben ten aanzien van het boek en de daarin besproken thema’s neemt toe naarmate zij er vaker mee in aanraking worden gebracht. Bijvoorbeeld tijdens een dansles!

Wil je meer weten over hoe je met je dansles bij kunt dragen aan de woordenschatontwikkeling van jonge kinderen? Lees dan ook mijn artikel Stimuleer de woordenschat: dans met prentenboek Florians Dans” 

Door het prentenboek te gebruiken in de dansles bied je kinderen de kans het verhaal vanuit een ander perspectief te ervaren en middels dans te verwerken. Zo draag je bij aan de expansie van het netwerk van woorden en concepten dat in eerdere voorleessituaties al is opgebouwd en geef je kinderen de kans vertrouwd te raken met het verhaal. Deze vertrouwdheid uit zich in een gevoel van competentie en cognitieve veiligheid; ik ken en kan dit! 

Het boek staat bol van thema's die als bron voor de dansles zouden kunnen dienen. Je kunt er dan ook alle kanten mee op. Zo worden woorden als cocon, hongerig, knabbelen, krabbelen en wonderschoon – woorden die kinderen niet dagelijks tegenkomen – in dit boek behandeld. Ook de dagen van de week, de namen van fruitsoorten en tussendoortjes, hoeveelheden (fruit), de verschillende manieren van voortbewegen van rupsen en vlinders (kruipen, kronkelen, vliegen en fladderen) en contrasten als klein en groot, dun en dik, hongerig en voldaan, worden in Rupsje Nooitgenoeg aangestipt. 

Wil je verder lezen? Log dan in om toegang te krijgen tot de rest van dit artikel en de voorbeeldles met muzieksuggesties!


MUZIEK & LESMATERIAAL

Als dansdocent ben je veel tijd kwijt met voorbereiding. Uren die niet betaald worden. Vooral muziek zoeken voor een nieuwe les is een hels karwei. Wie kent er nog een leuk liedje over de winter? Of over vlinders? Leeuwen? Bijen? En welke oefening doen we daar bij? Help! Onze redacteur Muziek & Lesmateriaal schrijft artikelen met oefeningen en lesplannen voor danslessen voor kinderen. Deze worden vergezeld van muzieksuggesties, zodat jullie nooit meer lang hoeven te zoeken naar een geschikt muzieknummer!

Bo.png

Bo van Hagen

Bo van Hagen is redacteur Muziek & Lesmateriaal voor kinderen. Ze heeft dans gestudeerd aan de Nationale Balletacademie en Codarts. Momenteel doet ze de pabo met een interesse in creatieve en progressieve vormen van onderwijs. Voor Dansdocent.nu stelt ze inspirerende lesplannen samen, compleet met muzieksuggesties.