Stimuleer de woordenschatontwikkeling: dans met prentenboek Florians Dans

MUZIEK & LESMATERIAAL | Taal verschijnt tijdens de dansles in alle denkbare vormen: als fysiek communicatiemiddel in de vorm van dans en beweging, in muzikale vorm en natuurlijk als verbale en non-verbale taal in interactie. Een dansles zonder taal is simpelweg ondenkbaar. Maar wist je dat dans ook doelbewust ingezet kan worden voor het bevorderen van de woordenschatontwikkeling van jonge kinderen? Ontdek aan de hand van een voorbeeldles omtrent het prentenboek Florians Dans hoe je dat kunt doen! 

Woordenschatontwikkeling

Hoe meer woorden een kind kent, hoe meer grip het heeft op de wereld om hem of haar heen. Taal maakt het mogelijk om te denken, lezen, schrijven, begrijpen en communiceren. Een grote woordenschat maakt beknopt en begrijpelijk communiceren mogelijk. Een grote woordenschat is dan ook  de sleutel tot succes tijdens de schoolloopbaan van kinderen en bereidt hen voor op een succesvolle carrière (Dellevoet)

Hierbij geldt dat een woordenschat van 2.000 woorden als minimum wordt aangehouden, zo zegt taalonderzoeker Anne Vermeer (2010) in het NRC. Dit is het aantal woorden dat men bij een inburgeringscursus leert en zou de grens zijn tussen het wel of niet functioneren in de maatschappij. Ter vergelijking: een laagopgeleide volwassen Nederlander kent zo’n 15.000 tot 20.000 woorden en een hoogopgeleide Nederlander kent zo’n 60.000 woorden. 

Ook in de dansles neemt taal een prominente rol in! Taal is bijvoorbeeld nodig voor het creëren van de context die de betrokkenheid van kinderen tijdens de dansles bevordert, voor het uitleggen van de dansactiviteiten en voor het complimenteren en corrigeren van kinderen. Zelfs als woordenschatontwikkeling niet het focuspunt van de dansles is, is het gemakkelijk dit als subdoel mee te nemen in de voorbereiding en uitvoering van je dansles. 

Prentenboeken zijn niet alleen een ideaal hulpmiddel voor het creëren van meer betrokkenheid (zie vorig artikel), maar ook voor het introduceren van nieuwe woorden. Zo blijkt dat digitale prentenboeken de taalontwikkeling dusdanig stimuleren dat kinderen per jaar 600 extra woorden leren, zo beweert Marianne Verhallen (2009) in haar boek Met woorden in de weer

Onderaan dit artikel vind je een voorbeeldles omtrent het prentenboek Florians Dans van Quentin Blake en John Yeoman (2016). Het verhaal, over een jongen die onderweg naar opa en oma allemaal mensen tegenkomt die vanwege de hitte niet weten hoe zij zich moeten voortbewegen, wordt verteld aan de hand van een groot aantal woorden dat allerlei beweegvormen aanduidt. Bijvoorbeeld: dribbelen, stuiteren en trippelen. Het is een gemakkelijke ingang voor een dansles rondom verschillende manieren van bewegen die tegelijk bijdraagt aan de woordenschatontwikkeling van jonge kinderen. 

Wil jij verder lezen? Wil je verder lezen? Log dan in om toegang te krijgen tot de rest van dit artikel en de voorbeeldles met muzieksuggesties!


Muziek & Lesmateriaal

Als dansdocent ben je veel tijd kwijt met voorbereiding. Uren die niet betaald worden. Vooral muziek zoeken voor een nieuwe les is een hels karwij. Wie kent er nog een leuk liedje over de winter? Of over vlinders? Leeuwen? Bijen? En welke oefening doen we daar bij? Help! Onze redacteur Muziek & Lesmateriaal schrijft artikelen met oefeningen en lesplannen voor danslessen voor kinderen. Deze worden vergezeld van muzieksuggesties, zodat jullie nooit meer lang hoeven te zoeken naar een geschikt muzieknummer!

16143813_10208588738861376_918661474215809054_o (2).png

Bo van Hagen

Bo van Hagen is redacteur Muziek & Lesmateriaal voor kinderen. Ze heeft dans gestudeerd aan de Nationale Balletacademie en Codarts. Momenteel doet ze de pabo met een interesse in creatieve en progressieve vormen van onderwijs. Voor Dansdocent.nu stelt ze inspirerende lesplannen samen, compleet met muzieksuggesties.