In the spotlights: dansdocent, onderzoeker en redacteur Maud Tielemans

thumb_P1000315_1024 - Maud Tielemans.jpg

DANSDOCENT IN THE SPOTLIGHTS | Maud Tielemans (24 jaar) is een dansdocent die de theorie graag aan de praktijk koppelt. Ze is continu bezig met hoe ze een dansles kan verrijken met spelelementen, werkvormen, muziek, etc. Een echte duizendpoot die zowel in Nederland als België werkzaam is bij bekende organisaties als Codarts, De Dutch Don’t Dance Division en LUCA School of Arts. Daarnaast schrijft ze voor zowel Danspunt als Dansdocent.nu. Wil je meer weten over Maud’s onderzoekende geest? Lees dan snel verder! 

Hoe oud was jij toen jij jouw eerste danspassen deed? Waar was je? Wat deed je?

Ik was 6 jaar oud en trok met mijn mama naar de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Gooik. Het was meer een spontane actie in de zoektocht naar een hobby dan echt een plan. Daar kreeg ik mijn eerste les in dansexpressie. Ik herinner me vooral dat we met doeken mochten improviseren en gingen tekenen op muziek. Ik vond het heerlijk en ben nooit meer gestopt.

Waarom heb je ervoor gekozen om dansdocent te worden? Ben je nog steeds blij met die keuze?

Dans is voor mij een essentieel aspect van het leven, van mijn leven. Ik vind het ontzettend belangrijk dat kinderen van jongs af aan (ook op school) hiermee in aanraking komen. Helaas is dit in Vlaanderen nog altijd niet vanzelfsprekend!

Ik zou graag zien dat kinderen leren dat beweging meer kan zijn dan louter functioneel! Dat als je er beleving (in de vorm van taal, expressie, reflectie...) aan toevoegt het DANS wordt. Ik geloof er dan ook in dat in deze woelige maatschappij dans een ontzettende grote rol kan spelen in het stimuleren van reflectie, zelfontdekkend leren en het verkennen van sociale rollen.

Deels vanuit die overtuiging ben ik dansdocent geworden. Ik heb mijn opleiding gevolgd aan Codarts te Rotterdam. Ik beschrijf het altijd als de beste vier jaar van mijn leven! De opleiding bereid je super goed voor op het diverse werkveld en geeft je tegelijkertijd de kans op je eigen dromen waar te maken. 

Zo werd ik enorm gesteund in het ontwikkelen van een eigen methode rondom klassiek ballet bij jonge kinderen. De methode resulteerde in 'Het Grote Balletpakket'. Een didactische toolbox met een handleiding voor dansdocenten. Het was echter een prototype dat ik uiteindelijk besloten heb niet uit te geven. Ik wil eerst meer werkervaring opdoen.  

Je deed ook de master kunsteducatie bij Codarts. Waar ging jouw onderzoek over?

Mijn masteronderzoek uit 2016 heet Dans in de Spiegel. Ik onderzocht hoe de theorie Cultuur in de Spiegel van Barend Van Heusden op dat moment toegepast werd voor dans en in welke mate het (h)erkend wordt door experts, leerkrachten en leerlingen. In mijn onderzoek concludeerde ik dat er raakvlakken te vinden zijn, maar het nog niet bewust vanuit de theorie toegepast wordt. 

Onderstaande video is een filmische weergave van de aanbevelingen die op deze conclusie volgden. Bijvoorbeeld: Durf anders denken. Daarmee bedoel ik dat je zowel als dansdocent en klasleerkracht buiten je eigen hokje moet denken om kruisverbanden te ontdekken. Op die manier kunnen dans en alfa, bèta en gamma vakken elkaar versterken.

Van Heusden werkt als professor aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn cultuurtheorie is door de Vlaamse overheid en CANONcultuurcel (departement onderwijs) aangenomen als de basis van waaruit we aan cultuuronderwijs werken in Vlaanderen. Het is mijn droom om in de toekomst met hem samen te werken en de onderzoeksvraag van mijn masterscriptie verder uit te diepen. 

Op welke prestatie ben jij het meest trots?

Na mijn opleiding tot dansdocent heb ik in twee jaar tijd heel veel kunnen realiseren: het behalen van een master kunsteducatie, een postgraduaat kunst- en cultuurmanagement, een eigen vzw Project C., een geslaagd eindwerk, nieuw leven blazen in de dansafdeling van de Servaisacademie voor Muziek, Woord en Dans, een expertenopleiding CiS, redacteur voor DansPunt en Dansdocent.nu, opdrachten voor Codarts, onderzoek aan LUCA, etc.

Ik ben vooral trots op mezelf omdat ik erin slaag zoveel verschillende aspecten van het dansveld te kunnen combineren (met de onvoorwaardelijke steun van mijn omgeving). Dat is ook het mooie aan het beroep dansdocent. Je kan er zoveel kanten mee uit!

Hoe blijf jij op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van danseducatie?

Ik probeer zoveel mogelijk in contact te blijven met het werkveld door middel van conferenties, opleidingsdagen, etc. Ik zou bijvoorbeeld heel graag een keer naar het World Congress of Dance Research gaan, dat dit jaar in Athene plaatsvindt. Verder staat al op de planning danseducatiefestival Out of the Toolbox, van 21-25 augustus 2019 in Gent. Ook ga ik naar Subsidie voor je dansinitiatief. Daarnaast volg ik zowel op papier als via social media de verschillende vakbladen:

Je bent redacteur bij Dansdocent.nu. Wat kunnen lezers van jou verwachten dit jaar? 

Als redacteur ‘Werkplezier & Didactiek’ duik ik in de uitdagende en veelzijdige wereld van het beroep Docent Dans. Het hele jaar lang schrijf ik elke maand een artikel met betrekking tot ons beroep en didactiek. Ik geef tips en tricks vanuit het onderzoek en koppel deze theorie aan mijn eigen ervaringen door praktische voorbeelden te geven. Ik ga in op zaken als: Hoe bereid je je schooljaar voor? Hoe ga je te werk binnen verschillende contexten? Hoe ga je om met blessures? Hoe gaan we de eindvoorstelling vorm geven? Maar vooral… Hoe behoud ik plezier in mijn werk?! Het eerste artikel “3 tips voor een vlotte start van het dansjaar” kun je reeds lezen op Dansdocent.nu.

Welke droom wil jij als dansdocent nog verwezenlijken?

Ik zou graag mijn passie voor onderzoek en vertaling naar praktijk kunnen waarmaken! In een ideale wereld zou ik onderzoek doen naar danseducatie in de schoolse context. In het bijzonder hoe je daarbij reflectie (deels uitgaande van Cultuur in de Spiegel) betrekt. Vervolgens zou ik idealiter een danseducatieve voorstelling willen choreograferen, gekoppeld aan danseducatieve tools. In een nog perfectere wereld zou ik dat materiaal aan verschillende grote dansgezelschappen in Vlaanderen en Nederland verkopen. Maar dat is echt als ik het voor het kiezen zou hebben.

Heb jij een vraag voor Maud? Neem dan contact met haar op via LinkedIn en nodig haar uit voor een kopje thee! Ze ontmoet graag nieuwe danscollega’s en is gul met advies. 


Dansdocent in the spotlights

Dansdocent ben je omdat het je passie is, maar wat meer respect en erkenning zou ook fijn zijn. Toch? Daarom interviewen wij maandelijks twee leden van Dansdocent.nu om hen in de schijnwerpers te zetten en de aandacht te geven die zij verdienen. We vragen hen waarom ze dansdocent zijn geworden, hoe ze het ervaren en wat ze nog zouden willen meemaken. Ben jij lid van dansdocent.nu en wil jij ook in de schijnwerpers staan? Neem dan contact op!

DSC08535.png

Jacqueline de Kuijper

Danswetenschapper Jacqueline de Kuijper is de oprichter en hoofdredacteur van Dansdocent.nu. Ze studeerde danswetenschappen aan Mills College in Californië. Daar kwam ze in aanraking met progressieve theorieën over educatie. Naast het aansturen van de andere redacteuren, is ze verantwoordelijk voor de artikelen ‘Dansdocent in the spotlights’.