Creëer betrokkenheid door te dansen met prentenboeken

Peuterdansles van  Guendoline Hagenstein . Fotograaf:  Sjoerd Derine . © Dansdocent.nu

Peuterdansles van Guendoline Hagenstein. Fotograaf: Sjoerd Derine. © Dansdocent.nu

MUZIEK & LESMATERIAAL | Wie écht de aandacht van jonge kinderen wil trekken en hun creativiteit wil prikkelen, zal met een goed verhaal moeten komen. Jonge kinderen leren beter en met meer focus, enthousiasme en betrokkenheid, wanneer zij leren in context. Prentenboeken zorgen ervoor dat een thema gaat leven en zijn daarom een uitstekend uitgangspunt voor de dansles. In dit artikel lees je meer over werken met thema’s en het gebruik van prentenboeken in danslessen voor het jonge kind (4-8 jaar).

Betrokkenheid 

Waar volwassenen vaak de fout in gaan, is het inschatten van thema’s die leven bij de kinderen en geschikt zijn voor betekenisvol leren. Of we komen niet verder dan een groot, overkoepelend en voor de hand liggend thema als ‘zomer’, ‘kerst’ of ‘vakantie’. Het lijkt ideaal omdat je er alle kanten mee op kunt, maar een groot thema staat verdieping in de weg. Het resultaat is dat de kinderen minder bij de dansles betrokken zijn dan je had gehoopt. 

Betrokkenheid bij het lesmateriaal is belangrijk omdat het zorgt voor een grotere ontwikkeling bij kinderen, waardoor zij hun zin in leren vergroten en met maximale kansen voorbereid worden op het latere leven. Professor en onderwijskundige Ferre Laevers is de grondlegger van ErvaringsGericht Onderwijs (EGO) en heeft veel onderzoek gedaan heeft naar de betrokkenheid van kinderen in het onderwijs. Laevers ontwikkelde ook de Leuvense Betrokkenheidsschaal (LBS). Dit meetinstrument maakt het mogelijk om betrokkenheid te meten op basis van zichtbare kenmerken. 

Wanneer kinderen niet betrokken zijn bij de les dan merk je vaak dat zij treuzelen, een neutrale mimiek hebben, niet taakgericht bezig zijn, een dromerige blik hebben of routinematig (op de automatische piloot) handelen. Leerlingen zijn volledig afgehaakt of bezig met schijn-activiteit: het treffen van voorbereidingen, maar niet het uitvoeren van de oefening zelf.

Betrokkenheid zie je daarentegen bij kinderen terug in leergierigheid, concentratie, nauwkeurigheid, creativiteit, focus en enthousiasme. De blik is nagenoeg ononderbroken gericht op de handelingen en het lesmateriaal. Bij luistermomenten zie je soms het tegengestelde; Een sterk naar binnen gerichte blik verraadt dan de inwendige mentale activiteit. 

Om betrokkenheid te creëren is het belangrijk je thema goed af te bakenen. Een van de manieren waarop je dit in je dansles kunt doen is door gebruik te maken van een prentenboek en de thema’s die daarin verstopt zitten. Lees snel verder om te ontdekken hoe prentenboeken gebruikt kunnen worden in de dansles.

Stap 1: Een geschikt boek kiezen

Kies een prentenboek dat niet alleen aansluit op de leeftijd van de kinderen, maar ook op de woordenschat van de kinderen. Geef je les in een wijk waar veel kinderen een anderstalige opvoeding genieten? Kies dan bijvoorbeeld een prentenboek met relatief korte zinnen, veel herhaling en grote platen waarop je gemakkelijk de meest essentiële situaties, personages en voorwerpen kunt aanwijzen.

Ook moet het boek aansluiten op de belevingswereld van de kinderen. Kies een thema dat voor alle kinderen herkenbaar is. Wil je een les geven omtrent een winters thema, maar geef je les in een wijk waar haast geen kinderen wonen die op wintersport gaan? Baseer je les dan niet op een prentenboek over skiën en snowboarden, maar op een thema als ‘kou’, omdat dat voor alle kinderen herkenbaar is. Jonge kinderen zijn meer betrokken wanneer zij zich kunnen inleven in het thema. 

Wil je verder lezen? Log dan in om toegang te krijgen tot de rest van het artikel!


Muziek & Lesmateriaal

Als dansdocent ben je veel tijd kwijt met voorbereiding. Uren die niet betaald worden. Vooral muziek zoeken voor een nieuwe les is een hels karwij. Wie kent er nog een leuk liedje over de winter? Of over vlinders? Leeuwen? Bijen? En welke oefening doen we daar bij? Help! Onze redacteur Muziek & Lesmateriaal schrijft artikelen met oefeningen en lesplannen voor danslessen voor kinderen. Deze worden vergezeld van muzieksuggesties, zodat jullie nooit meer lang hoeven te zoeken naar een geschikt muzieknummer! 

16143813_10208588738861376_918661474215809054_o (2).png

Bo van Hagen

Bo van Hagen is redacteur Muziek & Lesmateriaal voor kinderen. Ze heeft dans gestudeerd aan de Nationale Balletacademie en Codarts. Momenteel doet ze de pabo met een interesse in creatieve en progressieve vormen van onderwijs. Voor Dansdocent.nu stelt ze inspirerende lesplannen samen, compleet met muzieksuggesties.