In the spotlights: Siobhan Camille, buikdanseres uit Nieuw Zeeland 

Buikdanseres Siobhan Camille

Buikdanseres Siobhan Camille

IN THE SPOTLIGHTS | Siobhan Camille (26) is een sportwetenschapper en buikdanseres uit Nieuw Zeeland. Ze heeft opgetreden en lesgegeven in Noord Amerika, Australazië, en Europa. Sinds 2018 woont ze in Nederland met haar Duitse vriend. Onder de naam Greenstone Belly Dance treedt ze op en geeft ze buikdanslessen in Delft en Hillegersberg. Wegens haar expertise in rehabilitatie, benadrukt ze veilige danstechniek in haar lessen. Ze stimuleert haar leerlingen om specifieke spieren te ‘vinden’ en activeren om scherp, duidelijk en gecontroleerd te bewegen. Wil je meer weten over Siobhan’s liefde voor Egyptische buikdans? Lees dan snel verder!

Hoe oud was jij toen jij je eerste danspassen deed?

Toen ik een heel jong meisje was deed ik tijdje aan traditionele Schotse hoogland dansen, maar dat was toch niks voor mij. Wel heb ik mijn hele jeugd gedanst in kapahaka groepen (traditionele Maori dansen en liederen) in Nieuw Zeeland. Dit vond ik fantastisch! Tijdens de middelbare school danste ik niet maar sportte ik fanatiek. Ik deed aan atletiek en ‘adventure racing’ (hardlopen in de bergen, kajakken en mountainbiken), nog zo’n typische Nieuw Zeelandse sport. Toen ik daardoor een blessure kreeg en alleen nog maar ‘low impact’ sport mocht doen, ben ik weer gaan dansen. Op zijn zeventiende zag ik een advertentie voor een buikdansles en daar ben ik nooit meer mee gestopt! 

Hoe zorg jij ervoor dat je gezond, fit en energiek blijft?

Ik buikdans iedere werkdag 1 tot 2,5 uur, thuis of in de studio. In de toekomst wil ik hiphop lessen gaan nemen, voor de lol! Ook fiets ik iedere dag 16 tot 50 kilometer. Verder ga ik een paar keer per week hardlopen en doe ik twee keer per week aan krachttraining. 

Waar heb jij de opleiding tot dansdocent gevolgd? Hoe is je dat bevallen?

Ik heb leren buikdansen in Nieuw Zeeland en trainde voornamelijk met Egyptische docenten en docenten die getraind zijn in de Egyptische stijl van buikdansen. Daarnaast ben ik getraind in een nieuwere vorm van buikdansen die simpelweg ‘fusion’ wordt genoemd. Fusion vind ik leuk omdat je op Westerse muziek kan dansen en ook beweging van andere dansstijlen mag gebruiken. Toch blijft Egyptische buikdans mij het meest boeien omdat er zo veel gelaagdheid en diepgang is en er nog zoveel te leren valt.

Gedurende mijn laatste jaar van ‘high school’ koos ik het vak Improving Sports Performance. Dat was zo leuk dat ik dit ook op universitair niveau ben gaan studeren. Ik heb de bachelor ‘Exercise Science and Sports Performance’ gedaan en een master in ‘Rehabilitation Science’. 

Tijdens beide studies heb ik kennis gemaakt met verschillende manieren van coachen van beweging. Mijn ervaring met dans heeft mij hierin beïnvloedt en vice versa. Ik breng mijn leerlingen kennis van hun anatomie bij en leer hen over verschillende spieren: waar ze zitten, hoe ze ze kunnen aanspannen, en wat de functie van de spier is. Ik kan ook goed inschatten wat iemands zwakke punten zijn en weet dan wat ik moet doen om iemand te behandelen en blessures te helpen voorkomen. Mijn lichaamsbewustzijn is goed ontwikkeld en ik kan helder uitleggen hoe iets zou moeten voelen en waarom! 

Wil je verder lezen? Log dan in om toegang te krijgen tot de rest van dit artikel!


Dansdocent in the spotlights

Dansdocent ben je omdat het je passie is. Maar wat meer respect en erkenning zou ook fijn zijn toch? Daarom interviewen wij maandelijks minstens twee dansdocenten om hen in de schijnwerpers te zetten en de aandacht te geven die zij verdienen. We vragen hen waarom ze dansdocent zijn geworden, hoe ze het ervaren en wat ze nog zouden willen meemaken. Ben jij lid van dansdocent.nu en wil jij ook in de schijnwerpers staan? Neem dan contact op! 

DSC08535.png

Jacqueline de Kuijper

Danswetenschapper Jacqueline de Kuijper is de oprichter en hoofdredacteur van Dansdocent.nu. Ze studeerde danswetenschappen aan Mills College in Californië. Daar kwam ze in aanraking met progressieve theorieën over educatie. Naast het aansturen van de andere redacteuren, is ze verantwoordelijk voor de artikelen “Dansdocent in the spotlights”.