In the spotlights: Dominique Dolstra, eigenaresse van Dolstra Dance Centre

Jos Dolstra, dochter Jasmijn, Dominique Dolstra en oma Nelly Homan.

Jos Dolstra, dochter Jasmijn, Dominique Dolstra en oma Nelly Homan.

IN THE SPOTLIGHTS | Dominique Dolstra (33 jaar) is de eigenaresse van Dolstra Dance Centre, al veertig jaar een begrip in IJsselstein en omstreken. Een inspirerend familiebedrijf: haar oma was danseres en haar moeder zette in 1980 de dansschool op. Dochter Jasmijn (4 jaar) danst inmiddels ook en assisteert bij workshops aan kinderen. Dolstra Dance Centre hanteert een ‘allround’ visie op danseducatie. Dat wil zeggen dat leerlingen in één les altijd twee dansstijlen voorgeschoteld krijgen. Sinds 2014 geeft Dominique leiding aan deze dansschool. Hoe ze dat doet, lees je in dit interview!

Waarom heb je ervoor gekozen om dansdocent te worden?

Formeel begon ik met dansen toen ik 2 jaar was, maar informeel danste ik al met mijn moeder (tevens dansdocent) in haar buik mee. Dans stroomt door mijn DNA! Mijn oma, Nelly Homan, gaf als professioneel danseres haar passie door aan mijn moeder, Jos Dolstra. Mijn moeder opende in 1980 de dansschool waar ik nu leiding aan geef. Op mijn 14e begon ik met lesgeven en ik heb een part-time opleiding tot dansdocent gevolgd bij SKVR in  Rotterdam. Met ons verhaal stonden wij al een paar keer in de krant!

In 2014 heb ik de leiding over de dansschool overgenomen. Om tot deze bewuste keuze te komen heb ik mezelf eerst breder ontwikkeld door Psychologie en Bestuurskunde te studeren. Na vijf jaar als accountmanager in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, voelde ik dat mijn hart bij de dansschool ligt. Daarnaast startte mijn moeder een tweede bedrijf, post-hbo coach opleiding Body & Mind Language, wat steeds meer aandacht van mijn moeder nodig had. Op natuurlijke wijze pakte ik daardoor meer de organisatorische en leidinggevende rol over binnen de dansschool. In 2014 kwam er ruimte voor mij vrij om de dansschool over te nemen. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen!

Dansen is voor ons meer dan het aanleren van pasjes.
— Dominique Dolstra

Wat vind je mooi aan het beroep dansdocent?

Ik geniet ervan om mensen in beweging te brengen en mijn (familie)passie voor dans te mogen delen. Als dansdocent raakte het mij dat je naast het aanleren van danstechniek en verschillende dansstijlen, ook veel in beweging brengt in de persoonlijkheid van leerlingen. Verlegen personen zag ik meer ruimte innemen wanneer ze met showdance en hiphop in aanraking kwamen. Temperamentvolle mensen leerden meer organisch met het geheel en met anderen mee te bewegen. Mijn drive om hierin iets te betekenen heeft een grote rol gespeeld in mijn besluit een carrièreswitch te maken.

Wil je verder lezen? Log dan in om toegang te krijgen tot de rest van het artikel!


Dansdocent in the spotlights

Dansdocent ben je omdat het je passie is. Maar wat meer respect en erkenning zou ook fijn zijn toch? Daarom interviewen wij maandelijks minstens twee dansdocenten om hen in de schijnwerpers te zetten en de aandacht te geven die zij verdienen. We vragen hen waarom ze dansdocent zijn geworden, hoe ze het ervaren en wat ze nog zouden willen meemaken. Ben jij lid van dansdocent.nu en wil jij ook in de schijnwerpers staan? Neem dan contact op! 

DSC08535.png

Jacqueline de Kuijper

Danswetenschapper Jacqueline de Kuijper is de oprichter en hoofdredacteur van Dansdocent.nu. Ze studeerde danswetenschappen aan Mills College in Californië. Daar kwam ze in aanraking met progressieve theorieën over educatie. Naast het aansturen van de andere redacteuren, is ze verantwoordelijk voor de artikelen “Dansdocent in the spotlights”.